Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909131

Akrilamidi u pekarskim proizvodima


Beljan, Sabrina
Akrilamidi u pekarskim proizvodima, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 909131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akrilamidi u pekarskim proizvodima
(Acrylamides in bakery products)

Autori
Beljan, Sabrina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
26

Mentor
Badanjak Sabolović, Marija

Ključne riječi
akrilamid, Maillard-ove reakcije, pečenje, pekarski proizvodi
(acrylamide, bakery products, baking, Maillard reactions)

Sažetak
Potrošnja pekarskih proizvoda vrlo je velika te značajno pridonosi dnevnom unosu potencijalno kancerogenog spoja akrilamida u organizam. Akrilamid se u pekarskim proizvodima stvara tijekom toplinskog procesa kao posljedica Maillard-ovih reakcija između reducirajućih šećera i aminokiseline asparagina pri temperaturama iznad 120°C. Cilj ovog završnog rada je prema dostupnoj literaturi proučiti mehanizam nastajanja akrilamida u određenim pekarskim proizvodima, čimbenike koji utječu na njegovo stvaranje, unos i djelovanje u organizmu, kao i mogućnosti reduciranja njegova sadržaja u gotovom proizvodu. Prema objavljenim rezultatima znanstvenih istraživanja moguće je smanjiti količinu nastalog akrilamida u pekarskim proizvodima uz zadržavanje njihovih poželjnih senzorskih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marija Badanjak Sabolović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Beljan, Sabrina
Akrilamidi u pekarskim proizvodima, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Beljan, S. (2017) 'Akrilamidi u pekarskim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Beljan, Sabrina}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {akrilamid, Maillard-ove reakcije, pe\v{c}enje, pekarski proizvodi}, title = {Akrilamidi u pekarskim proizvodima}, keyword = {akrilamid, Maillard-ove reakcije, pe\v{c}enje, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Beljan, Sabrina}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {acrylamide, bakery products, baking, Maillard reactions}, title = {Acrylamides in bakery products}, keyword = {acrylamide, bakery products, baking, Maillard reactions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font