Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909130

Akrilamidi u prženim proizvodima


Gunjača, Marija
Akrilamidi u prženim proizvodima, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 909130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akrilamidi u prženim proizvodima
(Acrylamide in fried products)

Autori
Gunjača, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
25

Mentor
Badanjak Sabolović, Marija

Ključne riječi
akrilamid, Maillard-ova reakcija, prženje
(acrylamide, frying, Maillard reaction)

Sažetak
Akrilamid je potencijalno kacerogeni spoj koji u hrani nastaje Maillard-ovom reakcijom između reducirajućih šećera i aminoliselina pri povišenim temperaturama. Cilj ovoga rada bio je prema dostupnoj literaturi proučiti odabrane grupe prehrambenih proizvoda u kojima tijekom prženja nastaje značajna količina akrilamida, uvjete koji pogoduju njegovu nastanku, koncentracije nastalog akrilamida kao i moguće metode smanjenja njegova nastanka. Rezultati znanstvenih istraživanja provedenih proteklog desetljeća pokazuju kako se pravilnim odabirom sirovine (odabir sorte, uvjeti skladištenja) i uvjeta procesa pripreme količina nastalog akrilamida u hrani može značajno smanjiti bez nepoželjnih utjecaja na kvalitetu konačnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marija Badanjak Sabolović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gunjača, Marija
Akrilamidi u prženim proizvodima, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gunjača, M. (2017) 'Akrilamidi u prženim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gunja\v{c}a, Marija}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {akrilamid, Maillard-ova reakcija, pr\v{z}enje}, title = {Akrilamidi u pr\v{z}enim proizvodima}, keyword = {akrilamid, Maillard-ova reakcija, pr\v{z}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gunja\v{c}a, Marija}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {acrylamide, frying, Maillard reaction}, title = {Acrylamide in fried products}, keyword = {acrylamide, frying, Maillard reaction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font