Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908603

Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske


Dugalić, Krunoslav; Jurković, Vlatka; Sudar, Rezica; Mihaljević, Ines; Vuković, Dominik; Čmelik, Zlatko; Jurković, Zorica; Tomaš, Vesna
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske // Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture / Marić Sonja , Lončarić Zdenko (ur.).
Osijek, 2014. str. 196-197 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 908603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske
(Physical and chemical properties of fruits plums in agro-ecological conditions of eastern Croatian)

Autori
Dugalić, Krunoslav ; Jurković, Vlatka ; Sudar, Rezica ; Mihaljević, Ines ; Vuković, Dominik ; Čmelik, Zlatko ; Jurković, Zorica ; Tomaš, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture / Marić Sonja , Lončarić Zdenko - Osijek, 2014, 196-197

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
šljiva ; plod ; kemijska svojstva ; sorta ; klima
(plum ; fruit ; chemical properties ; variety ; climate)

Sažetak
U RH šljiva zauzima treće mjesto po površinama i proizvodnji plodova. Sorte šljiva zastupljene u hrvatskim voćnjacima često su tržišno neatraktivne ili su osjetljive na virus šarke te je njihova proizvodnja nekonkurentna. Oplemenjivački program šljive u Njemačkoj stvorio je nekoliko novih sorata šljiva (Topstar, Toptaste, Haganta, Tophit) koje su tolerantne na virus šarke, a odlikuju se boljim pomološkim, fizikalnim i kemijskim svojstvima. Sorte su 2005. godine introducirane na pokušalištu Tovljač Poljoprivrednog instituta Osijek s ciljem istraživanja adaptibilnosti novih njemačkih sorata na agroekološke uvjete istočne hrvatske gdje je veliki bazen uzgoja šljiva i gdje se šljiva tradicionalno uzgaja stoljećima. Istraživanje je pokazalo značajno variranje kemijskih svojstava kroz godine. Istraživanje je obuhvatilo mjerenje topive suhe tvari, ukupnih kiselina, ukupnih polifenola i antocijana te tvrdoću i masu ploda. Najveći sadržaj topive suhe tvari pokazala je sorta Toptaste (20, 46%Brix), a najmanji Topstar (14, 25%Brix). Najveći sadržaj kiselina ima sorta Topstar (1, 04 mg/100 g jabučne kis.), a najniži Tophit (0, 74 mg/100 g jabučne kis.). Najveći sadržaj antocijana ima sorta Topstar, a najmanji Tophit. Polifenoli su najveći kod sorte Haganta, a najniži kod sorte Topstar. Masa ploda najmanja je kod sorte Topstar (43 grama ), a najveću masu ploda ima sorta Tophit (66, 5 grama).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dugalić, Krunoslav; Jurković, Vlatka; Sudar, Rezica; Mihaljević, Ines; Vuković, Dominik; Čmelik, Zlatko; Jurković, Zorica; Tomaš, Vesna
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske // Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture / Marić Sonja , Lončarić Zdenko (ur.).
Osijek, 2014. str. 196-197 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Dugalić, K., Jurković, V., Sudar, R., Mihaljević, I., Vuković, D., Čmelik, Z., Jurković, Z. & Tomaš, V. (2014) Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske. U: Marić Sonja , L. (ur.)Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Dugali\'{c}, Krunoslav and Jurkovi\'{c}, Vlatka and Sudar, Rezica and Mihaljevi\'{c}, Ines and Vukovi\'{c}, Dominik and \v{C}melik, Zlatko and Jurkovi\'{c}, Zorica and Toma\v{s}, Vesna}, editor = {Mari\'{c} Sonja, L.}, year = {2014}, pages = {196-197}, keywords = {\v{s}ljiva, plod, kemijska svojstva, sorta, klima}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Fizikalna i kemijska svojstva plodova \v{s}ljiva u agroekolo\v{s}kim uvjetima isto\v{c}ne hrvatske}, keyword = {\v{s}ljiva, plod, kemijska svojstva, sorta, klima}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dugali\'{c}, Krunoslav and Jurkovi\'{c}, Vlatka and Sudar, Rezica and Mihaljevi\'{c}, Ines and Vukovi\'{c}, Dominik and \v{C}melik, Zlatko and Jurkovi\'{c}, Zorica and Toma\v{s}, Vesna}, editor = {Mari\'{c} Sonja, L.}, year = {2014}, pages = {196-197}, keywords = {plum, fruit, chemical properties, variety, climate}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Physical and chemical properties of fruits plums in agro-ecological conditions of eastern Croatian}, keyword = {plum, fruit, chemical properties, variety, climate}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font