Pregled bibliografske jedinice broj: 908603
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske // Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture / Marić Sonja , Lončarić Zdenko (ur.).
Osijek, 2014. str. 196-197 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 908603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalna i kemijska svojstva plodova šljiva u agroekološkim uvjetima istočne hrvatske
(Physical and chemical properties of fruits plums in agro-ecological conditions of eastern Croatian)
Autori
Dugalić, Krunoslav ; Jurković, Vlatka ; Sudar, Rezica ; Mihaljević, Ines ; Vuković, Dominik ; Čmelik, Zlatko ; Jurković, Zorica ; Tomaš, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstract of 49 th Croatian & 9 th International Symposium on Agriculture
/ Marić Sonja , Lončarić Zdenko - Osijek, 2014, 196-197
ISBN
978-953-7871-23-9
Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šljiva ; plod ; kemijska svojstva ; sorta ; klima
(plum ; fruit ; chemical properties ; variety ; climate)
Sažetak
U RH šljiva zauzima treće mjesto po površinama i proizvodnji plodova. Sorte šljiva zastupljene u hrvatskim voćnjacima često su tržišno neatraktivne ili su osjetljive na virus šarke te je njihova proizvodnja nekonkurentna. Oplemenjivački program šljive u Njemačkoj stvorio je nekoliko novih sorata šljiva (Topstar, Toptaste, Haganta, Tophit) koje su tolerantne na virus šarke, a odlikuju se boljim pomološkim, fizikalnim i kemijskim svojstvima. Sorte su 2005. godine introducirane na pokušalištu Tovljač Poljoprivrednog instituta Osijek s ciljem istraživanja adaptibilnosti novih njemačkih sorata na agroekološke uvjete istočne hrvatske gdje je veliki bazen uzgoja šljiva i gdje se šljiva tradicionalno uzgaja stoljećima. Istraživanje je pokazalo značajno variranje kemijskih svojstava kroz godine. Istraživanje je obuhvatilo mjerenje topive suhe tvari, ukupnih kiselina, ukupnih polifenola i antocijana te tvrdoću i masu ploda. Najveći sadržaj topive suhe tvari pokazala je sorta Toptaste (20, 46%Brix), a najmanji Topstar (14, 25%Brix). Najveći sadržaj kiselina ima sorta Topstar (1, 04 mg/100 g jabučne kis.), a najniži Tophit (0, 74 mg/100 g jabučne kis.). Najveći sadržaj antocijana ima sorta Topstar, a najmanji Tophit. Polifenoli su najveći kod sorte Haganta, a najniži kod sorte Topstar. Masa ploda najmanja je kod sorte Topstar (43 grama ), a najveću masu ploda ima sorta Tophit (66, 5 grama).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zorica Jurković
(autor)
Ines Mihaljević
(autor)
Vesna Tomaš
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Krunoslav Dugalić
(autor)
Zlatko Čmelik
(autor)