Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908557

Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve


Gotić, Anja
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 908557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve
(Reaction of wheat genotypes to different sowing density)

Autori
Gotić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Habuš Jerčić, Ivanka

Ključne riječi
pšenica, prinos, komponente prinosa, gustoća sjetve
(wheat, yield, yield components, sowing density)

Sažetak
Gustoća sjetve je jedan od glavnih čimbenika koji određuje sposobnost genotipa da iskoristi sve dostupne resurse (vodu, svjetlost, hranjiva…). Maksimalna iskoristivost raspoloživih resursa preduvjet je kvalitetnog i visokog prinosa. Stoga je vrlo važno utvrditi gustoću sjetve koja će rezultirati maksimalno ostvarenim prinosom u različitim vegetacijskim godinama. U istraživanje je bilo uključeno deset genotipova ozime pšenice: sorte Karla, Kaja, Mara i Antonija te šest linija. Pokus je bio postavljen po split-plot dizajnu u dvije repeticije i dvije gustoće sjetve 400 zrna/m2 i 650 zrna/m2. Cilj istraživanja bio je utvrditi koja je od dviju gustoća povoljnija za deset ispitivanih genotipova i na koje agronomsko svojstvo će gustoća sjetve najviše utjecati. Analizom je utvrđeno da svi genotipovi ostvaruju veći prinos u gušćoj sjetvi dok se sorta Kaja može sijati i u rjeđoj sjetvi. Svojstva koja su bila veća u rjeđoj sjetvi su žetveni indeks i masa zrna po klasu, a u gušćoj sjetvi broj klasova/m2, masa snopa/m2, masa zrna/m2 i hektolitarska masa. Masa 1000 zrna je jedino svojstvo koje nije bilo pod utjecajem gustoće sjetve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Habuš Jerčić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Gotić, Anja
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gotić, A. (2017) 'Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Goti\'{c}, Anja}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {p\v{s}enica, prinos, komponente prinosa, gusto\'{c}a sjetve}, title = {Reakcija genotipova p\v{s}enice na razli\v{c}ite gusto\'{c}e sjetve}, keyword = {p\v{s}enica, prinos, komponente prinosa, gusto\'{c}a sjetve}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Goti\'{c}, Anja}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {wheat, yield, yield components, sowing density}, title = {Reaction of wheat genotypes to different sowing density}, keyword = {wheat, yield, yield components, sowing density}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font