Pregled bibliografske jedinice broj: 908554
Procjena tolerantnosti genotipova ozime pšenice na sušu u nalijevanju zrna
Procjena tolerantnosti genotipova ozime pšenice na sušu u nalijevanju zrna, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 908554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena tolerantnosti genotipova ozime pšenice na sušu u nalijevanju zrna
(Evaluation of winter wheat genotypes tolerant to drought in grain filling period)
Autori
Vuletić, Iris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2016
Stranica
27
Mentor
Barić, Marijana
Neposredni voditelj
Habuš Jerčić, Ivanka
Ključne riječi
ozima pšenica, suša, tolerantnost na sušu, morfološka i agronomska svojstva
(winter wheat, drought, drought tolerance, morphological and agronomic traits)
Sažetak
Suša je vodeći abiotski stres koji negativno utječe na poljoprivrednu proizvodnju diljem svijeta uzrokujući velike gubitke uroda. Usprkos naprecima u tehnologiji ona se niti danas ne može spriječiti, međutim odgovarajućim mjerama i aktivnostima njen utjecaj se može ublažiti (Bonacci, 1993.). Jedna od mjera je i selekcija genotipova tolerantnih na sušu. U ovom istraživanju korišteno je šest genotipova ozime pšenice (sorte: Kuna, Karla i Kaja, te linije: ZGM3, ZGM11 i ZGM6) iz oplemenjivačkog programa Zavoda za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pokus je postavljen tijekom vegetacijske godine 2009/2010. u dvije okoline, kontrola i suša. Kontrola je definirana uvjetima vegetacijske godine, dok su u suši uskraćene oborine u periodu od cvatnje do žetve postavljanjem mobilnog krova za kišnog vremena. U žetvenoj zriobi uzeti su uzorci od po deset klasova (iz svakog genotipa i svake repeticije), te požete parcelice na kojima su analizirana i izmjerena slijedeća svojstva: broj klasova po m2, duljina klasa, broj klasića u klasu, broj zrna u klasu, masa zrna po klasu, masa 1000 zrna te urod. Cilj ovog rada bio je za šest genotipova ozime pšenice utvrditi (1) reakciju na sušu u nalijevanju zrna za šest agronomskih i morfoloških svojstava te (2) utjecaj pojedinih svojstava na formiranje uroda. Svojstva kod kojih je utvrđeno značajno smanjenje u sušnim uvjetima u odnosu na kontrolu bila su: broj klasova po m2, broj zrna u klasu, masa zrna u klasu, masa 1000 zrna te urod. Najveće smanjenje u suši utvrđeno je za masu zrna u klasu kao i za masu 1000 zrna. Genotip kod kojeg je utvrđen visok urod u kontrolnim i sušnim uvjetima je sorta Kaja. Sorta Kaja ostvarila je visok urod u suši kroz veći broj klasova po m2 i veću masu 1000 zrna. Kaja i linija ZGM3 su u suši ostvarile jednak urod, međutim Kaja je u suši smanjila urod za 17%, a linija ZGM3 je smanjila svega 2%. Linija ZGM3 visok urod u suši ostvarila je kroz veći broj zrna u klasu i velik broj klasova po m2. Budući da se tolerantnost na sušu, sa agronomskog stajališta, može objasniti kao sposobnost genotipa da zadrži visoki urod i u sušnim uvjetima možemo liniju ZGM3 smatrati tolerantnom na sušu. Stoga ova dva genotipa možemo preporučiti za sjetvu u područjima u kojima se često javlja suša u nalijevanju zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb