Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908220

Karakterizacija pektina izoliranog pomoću ultrazvučne kupelji iz kore rajčice i njenih frakcija dobivenih prosijavanjem


Lucija Boras
Karakterizacija pektina izoliranog pomoću ultrazvučne kupelji iz kore rajčice i njenih frakcija dobivenih prosijavanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 908220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija pektina izoliranog pomoću ultrazvučne kupelji iz kore rajčice i njenih frakcija dobivenih prosijavanjem
(Characterisation of pectin isolated by ultrasonic bath from tomato peel and its fraction obtained by sieving)

Autori
Lucija Boras

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2017

Stranica
53

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Biootpad ; Kora rajčice ; Pektin ; Prosijavanje ; Ultrazvučna ekstrakcija
(biowaste ; tomato peel ; pectin ; ultrasonic extraction ; sieving)

Sažetak
Biootpad predstavlja sve zanimljiviji supstrat za ponovnu preradu i izdvajanje različitih funkcionalnih sastojaka. Cilj ovog rada bio je upotrijebiti koru rajčice kao alternativnog izvora komercijalne proizvodnje pektina. Ekstrakcija kore rajčice i njenih frakcija provedena je pomoću ultrazvučne kupelji, koja omogućava efikasno izoliranje pektina, u vrlo kratkom vremenu (15, 30 i 45 min) pri temperaturi od 80 °C. Boja, vlaga, sadržaj ukupne galakturonske kiseline (UGA), ukupnih šećera (UŠ) i ukupnih fenola (UF) određen je u svrhu utvrđivanja kvalitete pektinskih izolata. Dobivene vrijednosti masenih udjela UGA, UŠ i UF, određene UV/Vis spektrofotometrijom su pokazale da pektini ne sadrže samo UGA, važnu za procjenu čistoće pektina, već i znatne količine UŠ i UF. Dakle, dobiveni pektini čine smjesu triju funkcionalnih sastojaka. Zaključno, provedeno istraživanje je pokazalo da se kora rajčice kao jeftin nusproizvod prehrambene industije može efikasno iskoristiti za recikliranje šećera i fenola, u skladu s novim trendovima razvoja cirkularne ekonomije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lucija Boras
Karakterizacija pektina izoliranog pomoću ultrazvučne kupelji iz kore rajčice i njenih frakcija dobivenih prosijavanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lucija Boras (2017) 'Karakterizacija pektina izoliranog pomoću ultrazvučne kupelji iz kore rajčice i njenih frakcija dobivenih prosijavanjem', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {53}, keywords = {Biootpad, Kora raj\v{c}ice, Pektin, Prosijavanje, Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, title = {Karakterizacija pektina izoliranog pomo\'{c}u ultrazvu\v{c}ne kupelji iz kore raj\v{c}ice i njenih frakcija dobivenih prosijavanjem}, keyword = {Biootpad, Kora raj\v{c}ice, Pektin, Prosijavanje, Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {53}, keywords = {biowaste, tomato peel, pectin, ultrasonic extraction, sieving}, title = {Characterisation of pectin isolated by ultrasonic bath from tomato peel and its fraction obtained by sieving}, keyword = {biowaste, tomato peel, pectin, ultrasonic extraction, sieving}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font