Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908207

Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)


Karla Johman
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 908207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)
(Spectrophotometric determination of polyphenols from acetone extracts of tangerine peel (Citrus reticulata))

Autori
Karla Johman

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
21

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Biootpad ; Kora mandarine ; Polifenoli ; Refluksiranje, UV/Vis spektrofotometrija
(bio-waste ; polyphenols ; refluxing ; tangerina peel ; UV/Vis spectrophotometry)

Sažetak
U ovom radu proučavana je efikasnost ekstrakcije polifenola iz kore mandarinke, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarinke. Ekstrakcija je provedena refluksiranjem (1, 5 h) na uzorcima usitnjene, svježe kore mandarinke primjenom vode, vodenih otopina acetona (j = 25, 50 i 70 %, v/v) i 99 %-tnog acetona. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstrahiranim uzorcima kore mandarinke određen je UV/Vis spektrofotometrijskom metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da je maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarinke pripremljenih s 50 i 70 %-tnim otopinama acetona veći u odnosu na vodu, 25 %-tnu otopinu acetona i 99 %-tni aceton. Zaključno, provedeno istraživanje je pokazalo da se kora mandarinke može koristiti za relativno brzu i jednostavnu ekstrakciju polifenola, primjenom 50 i 70 %-tnih vodenih otopina acetona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karla Johman
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Karla Johman (2017) 'Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {21}, keywords = {Biootpad, Kora mandarine, Polifenoli, Refluksiranje, UV/Vis spektrofotometrija}, title = {Spektrofotometrijsko odre\djivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)}, keyword = {Biootpad, Kora mandarine, Polifenoli, Refluksiranje, UV/Vis spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {21}, keywords = {bio-waste, polyphenols, refluxing, tangerina peel, UV/Vis spectrophotometry}, title = {Spectrophotometric determination of polyphenols from acetone extracts of tangerine peel (Citrus reticulata)}, keyword = {bio-waste, polyphenols, refluxing, tangerina peel, UV/Vis spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font