Pregled bibliografske jedinice broj: 908204
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 908204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)
(Spectrophotometric determination of polyphenols from etanolic extracts of tangerine peel (Citrus reticulata))
Autori
Josipa Kapitanović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
Ekstrakcija refluksiranjem ; Kora mandarine ; Polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
(xtraction by refluxing ; polyphenols ; tangerine peel ; UV/Vis spectrophotometry)
Sažetak
U ovom radu proučavana je efikasnost ekstrakcije polifenola iz kore mandarinke, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarinke. Ekstrakcija je provedena refluksiranjem (1, 5 h) na uzorcima usitnjene, svježe kore mandarinke primjenom vode, vodenih otopina etanola (φ = 25, 50 i 70 %, v/v) i 96 %-tnog etanola. Maseni udio ukupnih fenola (UF) i flavonoida (UFL) u ekstraktima kore mandarinke određen je UV/Vis spektrofotometrijskom metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da maseni udio polifenola u pripravljenim ekstraktima raste s povećanjem volumnog udjela etanola. Budući da su 50 i 70 %-tne vodene otopine etanola najefikasnija ekstrakcijska sredstva pri izolaciji UF i UFL, ove otopine će se koristiti u daljnjim postupcima ekstrakcije polifenola primjenom novih, inovativnih tehnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)