Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908196

Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis)


Leonina Moslavac
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 908196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis)
(Spectrophotometric determination of polyphenols from ethanolic extracts of rosemary (Rosmarinus officinalis))

Autori
Leonina Moslavac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Antikorozijska i antioksidacijska svojstva ; Polifenoli ; Ružmarin ; Ultrazvuk ; UV/Vis spektrofotometrija
(anticorrosion and antioxidant activity ; polyphenols ; rosemary ; ultrasound ; UV/Vis spectrophotometry)

Sažetak
Mali broj znanstvenih radova je pokazao da polifenoli kao aktivne komponente biljnog materijala, ključne za održavanje ravnoteže ljudskog organizma, osim antioksidacijskih posjeduju i antikorozijske osobine. Zbog izražene sposobnosti adsorpcije na metale i metalne legure, zauzimaju značajno mjesto pri ispitivanju antikorozijskog djelovanja. U ovom radu pripravljeni su etanolni (30 i 70 %, v/v) ekstrakti osušenih i usitnjenih listova ružmarina, primjenom ultrazvuka visokog intenziteta i refluksiranja. Procesni parametri primjenjeni kod estrakcije ultrazvukom bili su vrijeme od 3, 6 i 9 min i amplituda od 60, 80 i 100 % te vrijeme ekstrakcije od 1, 5 i 3 h kod metode refluksiranja. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u pripravljenim ekstraktima određen je UV/Vis spektrofotometrijskim testom. Ekstrakti s najvećim udjelima polifenola, dobiveni upotrebom 70 %-tnog etanola, pri vremenu ekstrakcije od 9 min i 100 %-tnoj amplitudi (optimalni parametri) koristit će se u njihovim daljnjim ispitivanjima kao antikorozijskih supstancija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Leonina Moslavac
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Leonina Moslavac (2017) 'Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {Antikorozijska i antioksidacijska svojstva, Polifenoli, Ru\v{z}marin, Ultrazvuk, UV/Vis spektrofotometrija}, title = {Spektrofotometrijsko odre\djivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ru\v{z}marina (Rosmarinus officinalis)}, keyword = {Antikorozijska i antioksidacijska svojstva, Polifenoli, Ru\v{z}marin, Ultrazvuk, UV/Vis spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {anticorrosion and antioxidant activity, polyphenols, rosemary, ultrasound, UV/Vis spectrophotometry}, title = {Spectrophotometric determination of polyphenols from ethanolic extracts of rosemary (Rosmarinus officinalis)}, keyword = {anticorrosion and antioxidant activity, polyphenols, rosemary, ultrasound, UV/Vis spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font