Pregled bibliografske jedinice broj: 90810
Agrobiološka i tehnološka svojstva kultivara okatac crni (vitis vinifera L.)
Agrobiološka i tehnološka svojstva kultivara okatac crni (vitis vinifera L.) // Agronomski glasnik, LXIV (2002), 1-2; 11-23 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 90810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agrobiološka i tehnološka svojstva kultivara okatac crni (vitis vinifera L.)
(Agrobiological and technological characteristics of the cultivar okatac black (vitis vinifera L.))
Autori
Pezo, Ivan ; Bubić, Josip ; Puljiz, Neno
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) LXIV
(2002), 1-2;
11-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Ampelografska; agrobiološka i tehnološka istraživanja; autohtonost; cv.Okatac crni
(ampelographic; agrobiological; technological analyses; autochtony; Okatac black cultivar)
Sažetak
-Na osnovi botaničkog opisa, a prema klasifikaciji sorti kulturne loze Vitis vinifera L., kultivar Okatac crni pripada ekološko geografskoj skupini Proles Pontica, Negr., Subproles Balcanica. Okatac crni je isključivo vinski kultivar za proizvodnju vina visoke kakvoće. Trs je srednje bujan do bujan, a kratki rez rodnog drva daje zadovoljavajuće rezultate. S obzirom na visoki postotak abortiranih pupova (53, 04%)te iznimno visoki postotak nerodnih mladica (49, 80%) rodnost mu je dobra. Podaci pokazuju da je s gledišta rodnosti čak 76, 65% pupova izgubljeno (0+rn). S obzirom na podatak da je svega 23, 35% pupova rodno, kultivar daje relativno visoke prinose. Grozd je velik, prosječne mase 320, 90 grama, piramidalnog oblika, srednje rastresit do zbijen, često s jednim ili dva krilca. Bobica je okrugla, velika, tanke kožice i sočnog mesa. Vino je prepoznatljivo, s razvijenom sortnom aromom i nešto većim ukupnim kiselinama (cca 6, 5 g/L) koje su skladno uklopljene u ostale bitnije sastojke vina: alkohol (11, 76 vol%), ekstrakt(24, 2 g/L) i pepeo (2, 09 g/L). Na osnovi rezultata trogodišnjih istraživanja smatramo da je ovaj kultivar neopravdano zanemaren, te preporučujemo njegovu revitalizaciju, posebno na području Imotske krajine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00910101
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB ABSTRACTS
- BIOSIS PREVIEWS
- AGRICOLA
- FOODSCI.&TECH.ABS i AGRIS