Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908016

Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda


Lončar, Višnja
Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 908016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda
(Determination of antioxidant activity of different types of honey)

Autori
Lončar, Višnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
76

Mentor
Bešlo, Drago

Ključne riječi
med ; antoksidant ; antioksidativna aktivnost
(honey ; antioxidants ; antioxidant activity)

Sažetak
Med je prirodni prehrambeni proizvod i antioksidativna aktivnost ovisi o njegovom kemijskom sastavu. Antioksidanti prisutni u medu mogu biti enzimatski i neenzimatski i oni ovise o porijeku medonosnog bilja ili medene rose. Neizbježna je poveznica između kemijskih i fizikalnih svojstava meda tj. utjecaj jednog svojstva utječe na drugo svojstvo. Neenzimatske antioksidativne komponente kao što su ukupni fenoli ili bolje rečeno polifenoli (flavonoidi i galna kiselina) utječu na antioksidativnu aktivnost meda. Antioksidativna aktivnost meda određuje se metodom koja se temelji na reakciji DPPH (2, 2-difenil-1-pikril-hidrazil) koji je jedan od dušikovih radikala (slobodnih radikala) u stabilnom obliku i donira vodik (npr. fenolna skupina). On se u reakciji sa antioksidantima reducira u hidrazin pri čemu se mijenja boja iz ljubičaste u žutu. Mjeri se promjena apsorbance (redukcija DPPH radikala) pri 517 nm, spektrofotometrijski. Rezultat je proporcionalna koncentraciji antioksidanata, dok se sam antioksidativni kapacitet izražava preko IC50. IC50 predstavlja onu koncentraciju antioksidanta potrebnu za smanjenje početne koncentracije DPPH za 50%. Veće IC50 vrijednosti predstavljaju manji antioksidativni kapacit tako da je to nedostatak ovakvog načina izražavanja. Promjene u antioksidativnoj aktivnosti meda rezultati su kemijskih promjena unutar samoga meda. Promjene se odnose na spojeve od kojih je med sastavljen kao i od njegovih anatgonističkih i sinergističkih djelovanja i stupnja antioksidativne aktivnosti svake pojedine supstance u medu ali i ukupna antioksidativna aktivnost meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Bešlo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Višnja
Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Lončar, V. (2017) 'Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Vi\v{s}nja}, year = {2017}, pages = {76}, keywords = {med, antoksidant, antioksidativna aktivnost}, title = {Odre\djivanje antioksidativne aktivnosti razli\v{c}itih vrsta meda}, keyword = {med, antoksidant, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Vi\v{s}nja}, year = {2017}, pages = {76}, keywords = {honey, antioxidants, antioxidant activity}, title = {Determination of antioxidant activity of different types of honey}, keyword = {honey, antioxidants, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font