Pregled bibliografske jedinice broj: 908016
Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda
Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 908016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidativne aktivnosti različitih vrsta meda
(Determination of antioxidant activity of different types of honey)
Autori
Lončar, Višnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
76
Mentor
Bešlo, Drago
Ključne riječi
med ; antoksidant ; antioksidativna aktivnost
(honey ; antioxidants ; antioxidant activity)
Sažetak
Med je prirodni prehrambeni proizvod i antioksidativna aktivnost ovisi o njegovom kemijskom sastavu. Antioksidanti prisutni u medu mogu biti enzimatski i neenzimatski i oni ovise o porijeku medonosnog bilja ili medene rose. Neizbježna je poveznica između kemijskih i fizikalnih svojstava meda tj. utjecaj jednog svojstva utječe na drugo svojstvo. Neenzimatske antioksidativne komponente kao što su ukupni fenoli ili bolje rečeno polifenoli (flavonoidi i galna kiselina) utječu na antioksidativnu aktivnost meda. Antioksidativna aktivnost meda određuje se metodom koja se temelji na reakciji DPPH (2, 2-difenil-1-pikril-hidrazil) koji je jedan od dušikovih radikala (slobodnih radikala) u stabilnom obliku i donira vodik (npr. fenolna skupina). On se u reakciji sa antioksidantima reducira u hidrazin pri čemu se mijenja boja iz ljubičaste u žutu. Mjeri se promjena apsorbance (redukcija DPPH radikala) pri 517 nm, spektrofotometrijski. Rezultat je proporcionalna koncentraciji antioksidanata, dok se sam antioksidativni kapacitet izražava preko IC50. IC50 predstavlja onu koncentraciju antioksidanta potrebnu za smanjenje početne koncentracije DPPH za 50%. Veće IC50 vrijednosti predstavljaju manji antioksidativni kapacit tako da je to nedostatak ovakvog načina izražavanja. Promjene u antioksidativnoj aktivnosti meda rezultati su kemijskih promjena unutar samoga meda. Promjene se odnose na spojeve od kojih je med sastavljen kao i od njegovih anatgonističkih i sinergističkih djelovanja i stupnja antioksidativne aktivnosti svake pojedine supstance u medu ali i ukupna antioksidativna aktivnost meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti