Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907731

Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka


Bakula, Filip
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 907731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka
(Influence of supercritical CO2 extarction process parameters on yield and composition of oil from rose hip)

Autori
Bakula, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
22.11

Godina
2017

Stranica
62

Mentor
Jokić, Stela

Neposredni voditelj
Jakovljević, Martina

Ključne riječi
Rosa canina L. ; superkritična CO2 ekstrakcija ; peroksidni broj ; masne kiseline ; metoda odzivnih površina
(Rosa canina L. ; supercritical CO2 extraction ; peroxide value ; fatty acids ; response surface methodology)

Sažetak
Divlji šipak (Rosa canina L.) je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Ima značajnu ulogu u liječenju i prevenciji mnogih oboljenja te kao sredstvo za jačanje imuniteta. Ulje od sjemenki šipka je vrlo cijenjeno u tretiranju raznih oboljenja kože, ze regeneraciju kože kao i za svakodnevnu njegu. Ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 kao nova zelena tehnologija razmatra se intenzivno posljednjih godina jer se CO2 pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo otapalo. Stoga je cilj ovoga rada bio sljedeći: proizvesti ulje iz sjemenki divljeg šipka pomoću CO2 u superkritičnom stanju pri različitim procesnim parametrima tlaka i temperature, odrediti iskorištenje ulja te peroksidni broj ulja prema metodi ISO 3960 (1998) i ispitati sastav masnih kiselina u ulju primjenom plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Udio ulja u sjemenkama divljeg šipka varirao je od 3, 26 do 7, 75%, a peroksidni broj između 4, 70-29, 69 mmolO2/kg ovisno o primjenjenom tlaku i temperaturi ekstrakcije. Primjenom metode odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Martina Jakovljević Kovač (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bakula, Filip
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Bakula, F. (2017) 'Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakula, Filip}, year = {2017}, pages = {62}, keywords = {Rosa canina L., superkriti\v{c}na CO2 ekstrakcija, peroksidni broj, masne kiseline, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Utjecaj procesnih parametara superkriti\v{c}ne CO2 ekstrakcije na iskori\v{s}tenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg \v{s}ipka}, keyword = {Rosa canina L., superkriti\v{c}na CO2 ekstrakcija, peroksidni broj, masne kiseline, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakula, Filip}, year = {2017}, pages = {62}, keywords = {Rosa canina L., supercritical CO2 extraction, peroxide value, fatty acids, response surface methodology}, title = {Influence of supercritical CO2 extarction process parameters on yield and composition of oil from rose hip}, keyword = {Rosa canina L., supercritical CO2 extraction, peroxide value, fatty acids, response surface methodology}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font