Pregled bibliografske jedinice broj: 907731
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 907731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ulja iz sjemenki divljeg šipka
(Influence of supercritical CO2 extarction process parameters on yield and composition of oil from rose hip)
Autori
Bakula, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
22.11
Godina
2017
Stranica
62
Mentor
Jokić, Stela
Neposredni voditelj
Jakovljević, Martina
Ključne riječi
Rosa canina L. ; superkritična CO2 ekstrakcija ; peroksidni broj ; masne kiseline ; metoda odzivnih površina
(Rosa canina L. ; supercritical CO2 extraction ; peroxide value ; fatty acids ; response surface methodology)
Sažetak
Divlji šipak (Rosa canina L.) je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Ima značajnu ulogu u liječenju i prevenciji mnogih oboljenja te kao sredstvo za jačanje imuniteta. Ulje od sjemenki šipka je vrlo cijenjeno u tretiranju raznih oboljenja kože, ze regeneraciju kože kao i za svakodnevnu njegu. Ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 kao nova zelena tehnologija razmatra se intenzivno posljednjih godina jer se CO2 pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo otapalo. Stoga je cilj ovoga rada bio sljedeći: proizvesti ulje iz sjemenki divljeg šipka pomoću CO2 u superkritičnom stanju pri različitim procesnim parametrima tlaka i temperature, odrediti iskorištenje ulja te peroksidni broj ulja prema metodi ISO 3960 (1998) i ispitati sastav masnih kiselina u ulju primjenom plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Udio ulja u sjemenkama divljeg šipka varirao je od 3, 26 do 7, 75%, a peroksidni broj između 4, 70-29, 69 mmolO2/kg ovisno o primjenjenom tlaku i temperaturi ekstrakcije. Primjenom metode odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek