Pregled bibliografske jedinice broj: 907560
Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja
Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 907560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja
(Determination of the chemical composition, color and aroma compounds in white wines Baranja vineyards)
Autori
Marić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.06
Godina
2017
Stranica
20
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; kemijski sastav ; tvari boje ; tvari arome ; vrhunska bijela vina
(wine ; chemical composition ; colour components ; aroma components ; excellent white wines)
Sažetak
Aroma vina ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina od strane potrošača. Miris vina predstavlja kvalitativni i kvantitativni kemijski kompleks, jer sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost u bijelim vinima baranjskog vinogorja Istočne Slavonije. Ispitivani su uzorci vina Chardonnay i Graševina u dvije uzastopne godine. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola te antioksidacijsku aktivnost u bijelim vinima. Rezultati analize vina su pokazali da je Chardonnay iz 2012. godine imao najveći udio spojeva arome. Utvrđena je razlika u antioksidacijskoj aktivnosti s obzirom na godinu proizvodnje, jer su Chardonnay i Graševina iz 2012. imali veću antioksidacijsku aktivnost. Chardonnay iz 2013. godine imao je najveći sadržaj polifenola u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija