Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907560

Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja


Marić, Maja
Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 907560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja
(Determination of the chemical composition, color and aroma compounds in white wines Baranja vineyards)

Autori
Marić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.06

Godina
2017

Stranica
20

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
vino ; kemijski sastav ; tvari boje ; tvari arome ; vrhunska bijela vina
(wine ; chemical composition ; colour components ; aroma components ; excellent white wines)

Sažetak
Aroma vina ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina od strane potrošača. Miris vina predstavlja kvalitativni i kvantitativni kemijski kompleks, jer sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost u bijelim vinima baranjskog vinogorja Istočne Slavonije. Ispitivani su uzorci vina Chardonnay i Graševina u dvije uzastopne godine. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola te antioksidacijsku aktivnost u bijelim vinima. Rezultati analize vina su pokazali da je Chardonnay iz 2012. godine imao najveći udio spojeva arome. Utvrđena je razlika u antioksidacijskoj aktivnosti s obzirom na godinu proizvodnje, jer su Chardonnay i Graševina iz 2012. imali veću antioksidacijsku aktivnost. Chardonnay iz 2013. godine imao je najveći sadržaj polifenola u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Maja
Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marić, M. (2017) 'Određivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {vino, kemijski sastav, tvari boje, tvari arome, vrhunska bijela vina}, title = {Odre\djivanje kemijskog sastava, tvari boje i arome u bijelim vinima baranjskog vinogorja}, keyword = {vino, kemijski sastav, tvari boje, tvari arome, vrhunska bijela vina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {wine, chemical composition, colour components, aroma components, excellent white wines}, title = {Determination of the chemical composition, color and aroma compounds in white wines Baranja vineyards}, keyword = {wine, chemical composition, colour components, aroma components, excellent white wines}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font