Pregled bibliografske jedinice broj: 907557
Ekstruzija u procesima prehrambene industrije
Ekstruzija u procesima prehrambene industrije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 907557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstruzija u procesima prehrambene industrije
(Extrusion in food processing technology)
Autori
Stažić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
ekstruzija ; zagrijavanje ; ekspanzija ; sušenje
(extrusion ; heating ; expansion ; drying)
Sažetak
Ekstruzija, proces bez kojega je današnja prehrambena industrija nezamisliva. Zbog svoje višestruke primjene, energetske učinkovitosti i minimalnih gubitaka korisnih sastojaka hrane, nezaobilazan je proces u proizvodnji hrane. Niti jedna druga tehnologija ne omogućava proizvodnju različitih proizvoda na tako jednostavan način kao ekstruzija, promjenom uvjeta rada ekstrudera. Ekstruzija je mehanički i termički proces u kojem se neka prehrambena sirovina bogata škrobom i proteinima, najčešće kukuruzna ili pšenična krupica, podvrgava raznim tehnološkim operacijama poput zagrijavanja, miješanja i stlačivanja, te se prolaskom kroz posebno oblikovanu sapnicu formira i ekspanzijom suši do gotovog proizvoda koji se naziva ekstrudat. Prirodne varijacije materijala kao što su udio vlage, proteina i škroba, predstavljaju izazov prehrambenim tehnolozima zbog utjecaja na ionako mnogobrojne kemijske i fizikalne reakcije koje se odvijaju među pojedinim komponentama tijekom procesa ekstruzije. Najprepoznatljivija upotreba ekstrudera u prehrambenoj industriji je za dobivanje flipsova, snack i ready to eat proizvoda od žitarica, te tjestenine, dječje hrane i različitih vrsta slatkiša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija