Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907557

Ekstruzija u procesima prehrambene industrije


Stažić, Ana
Ekstruzija u procesima prehrambene industrije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 907557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstruzija u procesima prehrambene industrije
(Extrusion in food processing technology)

Autori
Stažić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
26

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
ekstruzija ; zagrijavanje ; ekspanzija ; sušenje
(extrusion ; heating ; expansion ; drying)

Sažetak
Ekstruzija, proces bez kojega je današnja prehrambena industrija nezamisliva. Zbog svoje višestruke primjene, energetske učinkovitosti i minimalnih gubitaka korisnih sastojaka hrane, nezaobilazan je proces u proizvodnji hrane. Niti jedna druga tehnologija ne omogućava proizvodnju različitih proizvoda na tako jednostavan način kao ekstruzija, promjenom uvjeta rada ekstrudera. Ekstruzija je mehanički i termički proces u kojem se neka prehrambena sirovina bogata škrobom i proteinima, najčešće kukuruzna ili pšenična krupica, podvrgava raznim tehnološkim operacijama poput zagrijavanja, miješanja i stlačivanja, te se prolaskom kroz posebno oblikovanu sapnicu formira i ekspanzijom suši do gotovog proizvoda koji se naziva ekstrudat. Prirodne varijacije materijala kao što su udio vlage, proteina i škroba, predstavljaju izazov prehrambenim tehnolozima zbog utjecaja na ionako mnogobrojne kemijske i fizikalne reakcije koje se odvijaju među pojedinim komponentama tijekom procesa ekstruzije. Najprepoznatljivija upotreba ekstrudera u prehrambenoj industriji je za dobivanje flipsova, snack i ready to eat proizvoda od žitarica, te tjestenine, dječje hrane i različitih vrsta slatkiša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Stažić, Ana
Ekstruzija u procesima prehrambene industrije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Stažić, A. (2017) 'Ekstruzija u procesima prehrambene industrije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sta\v{z}i\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {ekstruzija, zagrijavanje, ekspanzija, su\v{s}enje}, title = {Ekstruzija u procesima prehrambene industrije}, keyword = {ekstruzija, zagrijavanje, ekspanzija, su\v{s}enje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sta\v{z}i\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {extrusion, heating, expansion, drying}, title = {Extrusion in food processing technology}, keyword = {extrusion, heating, expansion, drying}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font