Pregled bibliografske jedinice broj: 907556
Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina
Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 907556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina
(Processing procedures of stabilization and precipation in manufactoring red wine)
Autori
Radanović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; crno vino ; bistrenje ; filtracija ; stabilizacija
(wine ; red wine ; clarification ; filtration ; stabilization)
Sažetak
U ovom završnom radu su obrađeni procesi taloženja, filtracije i stabilizacije koji se primjenjuju u proizvodnji crnog vina. Mnoga mlada vina nakon prvog pretoka nisu dovoljno bistra, još su mutna te se s toga provodi postupak bistrenja. S obzirom na stupanj i vrstu mutnoće odabiremo primjereno sredstvo za bistrenje. Danas se u praksi najčešće upotrebljavaju bistrila kao što su bentonit, pentagel, želatina i tanin. Proces filtracije se koristi radi dobivanja što bolje kvalitete vina. Filtracija se provodi pomoću različitih uređaja koji se zovu filteri. Pod pojmom stabilizacija vina podrazumijevamo veći broj postupaka kojima je cilj proizvodnja stabilnog vina. Pojam stabilnog vina odnosi se na vina koje se neće mutiti, niti će se u njemu neke tvari taložiti. Razlikujemo biološku stabilizaciju i stabilizaciju hlađenjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija