Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907556

Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina


Radanović, Tamara
Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 907556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina
(Processing procedures of stabilization and precipation in manufactoring red wine)

Autori
Radanović, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
vino ; crno vino ; bistrenje ; filtracija ; stabilizacija
(wine ; red wine ; clarification ; filtration ; stabilization)

Sažetak
U ovom završnom radu su obrađeni procesi taloženja, filtracije i stabilizacije koji se primjenjuju u proizvodnji crnog vina. Mnoga mlada vina nakon prvog pretoka nisu dovoljno bistra, još su mutna te se s toga provodi postupak bistrenja. S obzirom na stupanj i vrstu mutnoće odabiremo primjereno sredstvo za bistrenje. Danas se u praksi najčešće upotrebljavaju bistrila kao što su bentonit, pentagel, želatina i tanin. Proces filtracije se koristi radi dobivanja što bolje kvalitete vina. Filtracija se provodi pomoću različitih uređaja koji se zovu filteri. Pod pojmom stabilizacija vina podrazumijevamo veći broj postupaka kojima je cilj proizvodnja stabilnog vina. Pojam stabilnog vina odnosi se na vina koje se neće mutiti, niti će se u njemu neke tvari taložiti. Razlikujemo biološku stabilizaciju i stabilizaciju hlađenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Radanović, Tamara
Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Radanović, T. (2017) 'Procesi stabilizacije i taloženja u proizvodnji crnog vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radanovi\'{c}, Tamara}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {vino, crno vino, bistrenje, filtracija, stabilizacija}, title = {Procesi stabilizacije i talo\v{z}enja u proizvodnji crnog vina}, keyword = {vino, crno vino, bistrenje, filtracija, stabilizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radanovi\'{c}, Tamara}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {wine, red wine, clarification, filtration, stabilization}, title = {Processing procedures of stabilization and precipation in manufactoring red wine}, keyword = {wine, red wine, clarification, filtration, stabilization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font