Pregled bibliografske jedinice broj: 907552
Procesi filtracije vina
Procesi filtracije vina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 907552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procesi filtracije vina
(Processes of filtration of wine)
Autori
Čevapović, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; procesi filtracije ; filtracija ; filteri
(wine ; filtration processes ; filtration ; filters)
Sažetak
Vino je alkoholno piće dobiveno alkoholnom fermentacijom grožđa, ploda vinove loze (Vitis Vinifera). Kemijska uravnoteženost grožđa omogućuje prirodnu fermentaciju bez dodatka šećera, kiselina, enzima, vode ili bilo kojih drugih sastojaka. Spoj biokemijskih osobina grožđa i kvasca, uvjeta u kojima se odvija proces fermentacije i ljudskog utjecaja na cjelokupni proces prerade, fermentacije i kasnije skladištenja rezultira izuzetno kompleksnim sastavom vina koje može sadržavati kemijske spojeve u različitim omjerima. Na kvalitetu i organoleptička svojstva vina, kao i na udio alkohola u vinu, osim vrste kvasaca utječu kemijski i fizikalni parametri tijekom procesa fermentacije, a kasnije i skladištenja vina. Svako ozbiljnije bavljenje vinarstvom, a naročito proizvodnja za tržište i punjenje vina u boce, zahtijeva određenu bistroću koja se postiže procesima filtracije vina. To su postupci odstranjivanja nečistoća iz vina koja se zadržavaju na filtracijskom sloju kroz koji prolazi vino. Za filtraciju vina koriste se uređaji -filteri.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija