Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907549

Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie


Mačinković, Maja
Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 907549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie
(Influence of storage on the color and aroma of Bouvier wine)

Autori
Mačinković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2017

Stranica
75

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
Bouvier ; aroma ; tvari arome ; polifenoli ; flavonoidi ; antioksidacijska aktivnost
(Bouvier ; aroma ; aroma components ; flavonoids ; polyphenols ; antioxidant activity)

Sažetak
Na kakvoću i organoleptička svojstva vina velik utjecaj imaju uvjeti i način skladištenja vina. Različiti uvjeti, ponajprije materijal posude u kojoj vino odležava, različito djeluju na zadržavanje odnosno na gubitak određenih tvari karakterističnih za pojedinu vrstu vina. Odležavanjem vina ne mijenjaju se bitno osnovni kemijski sastojci vina koji određuju kategoriju kakvoće vina. Međutim, različiti načini skladištenja odnosno odležavanja vina utječu na aromu i organoleptička svojstva vina. Aroma vina potječe jednim dijelom iz grožđa, jedan dio produciraju kvasci tijekom alkoholne fermentacije, a dio nastaje odležavanjem i njegovanjem mladog vina. Pojedine komponente arome nastaju tijekom odležavanja vina, a pojedine postepeno nestaju te na taj način vino mijenja svoja organoleptička svojstva. Odležavanjem vina u inox cisterni postiže se najbolje zadržavanje svježine, mladosti i karakterističnog voćnog mirisa. Nasuprot tome, odležavanjem vina u staklenoj boci i drvenoj bačvi vino brže stari te na taj način gubi svoju svježinu. U ovom radu ispitivan je utjecaj dugogodišnjeg skladištenja na aromu i kemijski sastav vina sorte Bovier.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mačinković, Maja
Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mačinković, M. (2017) 'Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}inkovi\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {75}, keywords = {Bouvier, aroma, tvari arome, polifenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj skladi\v{s}tenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie}, keyword = {Bouvier, aroma, tvari arome, polifenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}inkovi\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {75}, keywords = {Bouvier, aroma, aroma components, flavonoids, polyphenols, antioxidant activity}, title = {Influence of storage on the color and aroma of Bouvier wine}, keyword = {Bouvier, aroma, aroma components, flavonoids, polyphenols, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font