Pregled bibliografske jedinice broj: 907549
Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie
Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 907549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja na tvari boje i arome vina sorte Bouvie
(Influence of storage on the color and aroma of Bouvier wine)
Autori
Mačinković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2017
Stranica
75
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
Bouvier ; aroma ; tvari arome ; polifenoli ; flavonoidi ; antioksidacijska aktivnost
(Bouvier ; aroma ; aroma components ; flavonoids ; polyphenols ; antioxidant activity)
Sažetak
Na kakvoću i organoleptička svojstva vina velik utjecaj imaju uvjeti i način skladištenja vina. Različiti uvjeti, ponajprije materijal posude u kojoj vino odležava, različito djeluju na zadržavanje odnosno na gubitak određenih tvari karakterističnih za pojedinu vrstu vina. Odležavanjem vina ne mijenjaju se bitno osnovni kemijski sastojci vina koji određuju kategoriju kakvoće vina. Međutim, različiti načini skladištenja odnosno odležavanja vina utječu na aromu i organoleptička svojstva vina. Aroma vina potječe jednim dijelom iz grožđa, jedan dio produciraju kvasci tijekom alkoholne fermentacije, a dio nastaje odležavanjem i njegovanjem mladog vina. Pojedine komponente arome nastaju tijekom odležavanja vina, a pojedine postepeno nestaju te na taj način vino mijenja svoja organoleptička svojstva. Odležavanjem vina u inox cisterni postiže se najbolje zadržavanje svježine, mladosti i karakterističnog voćnog mirisa. Nasuprot tome, odležavanjem vina u staklenoj boci i drvenoj bačvi vino brže stari te na taj način gubi svoju svježinu. U ovom radu ispitivan je utjecaj dugogodišnjeg skladištenja na aromu i kemijski sastav vina sorte Bovier.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija