Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907548

Utjecaj mikrovalnog zračenja na hlapljive komponente kaše od višnje s dodatkom šećera


Šimunić, Helena
Utjecaj mikrovalnog zračenja na hlapljive komponente kaše od višnje s dodatkom šećera, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 907548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalnog zračenja na hlapljive komponente kaše od višnje s dodatkom šećera
(The influence of microwave radiation on the volatile component of sour cherry puree with the addition of sugar)

Autori
Šimunić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.10

Godina
2017

Stranica
43

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
višnja ; kaša višnje ; mikrovalovi ; šećeri ; hidrokoloidi
(cherry ; sour cherry puree ; microwave ; sugars ; hydrocolloids)

Sažetak
U ovom radu je istražen utjecaj mikrovalnog zračenja na stabilnost hlapljivih komponenata u kaši od višnje s dodatkom šećera (saharoze i trehaloze). Određivanje kvantitativnog udjela aromatičnih sastojaka kaše od višnje provedeno je primjenom instrumentalne plinske kromatografije i mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME). U kašama od višnje identificirana su dvadeset i dva aromatična sastojka koji su podijeljeni u četiri skupine: terpeni, karbonilni spojevi, alkoholi i esteri. Najveći dio svih aromatičnih sastojaka prisutan je u svježoj kaši višnje bez dodataka, dok je u ostalim uzorcima došlo do većih ili manjih gubitaka aromatičnih sastojaka. Dodatkom šećera trehaloze u kombinaciji sa dodatkom hidrokoloida guara postignuto je najveće zadržavanje ukupne arome, dok je tretiranje uzoraka mikrovalnim zračenjem, pasterizacijom i skladištenje dovelo do značajnog gubitka hlapljivih komponenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šimunić, Helena
Utjecaj mikrovalnog zračenja na hlapljive komponente kaše od višnje s dodatkom šećera, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šimunić, H. (2017) 'Utjecaj mikrovalnog zračenja na hlapljive komponente kaše od višnje s dodatkom šećera', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imuni\'{c}, Helena}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {vi\v{s}nja, ka\v{s}a vi\v{s}nje, mikrovalovi, \v{s}e\'{c}eri, hidrokoloidi}, title = {Utjecaj mikrovalnog zra\v{c}enja na hlapljive komponente ka\v{s}e od vi\v{s}nje s dodatkom \v{s}e\'{c}era}, keyword = {vi\v{s}nja, ka\v{s}a vi\v{s}nje, mikrovalovi, \v{s}e\'{c}eri, hidrokoloidi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imuni\'{c}, Helena}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {cherry, sour cherry puree, microwave, sugars, hydrocolloids}, title = {The influence of microwave radiation on the volatile component of sour cherry puree with the addition of sugar}, keyword = {cherry, sour cherry puree, microwave, sugars, hydrocolloids}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font