Pregled bibliografske jedinice broj: 907389
Primjena ozona u procesima obrade vode za piće
Primjena ozona u procesima obrade vode za piće // Book of Abstracts - 10th International Scientific and Professional Conference "WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 156-156 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 907389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ozona u procesima obrade vode za piće
(Ozone application in drinking water treatments)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Tajz, Lidija ; Krnić, Mija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of Abstracts - 10th International Scientific and Professional Conference "WITH FOOD TO HEALTH"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 156-156
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup "Hranom do zdravlja"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
voda za piće, ozon, oksidacija, dezinfekcija
(drinking water, ozone, oxidation, disinfection)
Sažetak
Voda je esencijalna tvar za ljudski organizam. Udio vode u organizmu ovisi o nizu čimbenika, a prije svega o dobi, spolu, zdravstvenom stanju i fizičkoj aktivnosti pojedinca. Kakvoća vode koju čovjek konzumira, u mikrobiološkom i kemijskom smislu, može značajno utjecati na njegovo zdravlje. Stoga je neophodno poduzeti sve mjere kako bi se stanovništo opskrbilo zdravstveno-ispravnom vodom za piće. Voda za piće koja se distribuira potrošačima putem vodoopskrbnih sustava može potjecati iz podzemnih ležišta ili se zahvaća iz površinskih izvorišta, a podrijetlo, te mikrobiloški i kemijski sastav vode primarno određuju vrstu i obim tehnološkog procesa neophodnog kako bi voda udovoljavala odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (MZ HR, NN 56/2013) i Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (MZ HR, NN 125/13, 141/13, 128/15). Niz je konvencionalnih i suvremenih tehnologija koje je moguće primijeniti u cilju postizanja željene kakvoće vode za piće, a često uspješnost pojedine tehnologije ovisi o predpripremi vode za tehnološki proces. Jedan od takvih postupaka je i doziranje ozona. Ozon je snažan oksidans koji oksidacijom velikog broja organskih i anorganskih spojeva doprinosi povećanju učinkovitosti njihova naknadnog izdvajanja u procesima obrade vode, a zbog svojih dezinfekcijskih učinaka ozon sve češće zamjenjuje klor i spojeve klora u procesima dezinfekcije vode. U ovom radu opisane su mogućnosti i načini primjene ozona u procesima obrade vode za piće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)