Pregled bibliografske jedinice broj: 907233
Određivanje antioksidacijske aktivnosti u kiseloj i slatkoj sirutki
Određivanje antioksidacijske aktivnosti u kiseloj i slatkoj sirutki, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 907233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti u kiseloj i slatkoj sirutki
(The determination of antioxidative activity of sweet and acid whey)
Autori
Tretnjak, Karmela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
antioksidacijsko djelovanje, DPPH, ESR, kisela i slatka sirutka
(acid and sweet whey, antioxidative activity, DPPH, ESR)
Sažetak
Sirutka se od davnina koristi u prehrani ljudi, a posljednjih je godina postala popularna kao sastojak mnogih prehrambenih napitaka zbog svojih blagotvornih svojstava. Sirutka je izvrstan izvor visokovrijednih proteina, ugljikohidrata, vitamina, mineralnih tvari, elemenata u tragovima s niskim udjelom masti. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i profil mineralnih tvari u kiseloj i slatkoj sirutki, a također i kemijski sastav, tj. udio vlage i pepela te kiselost, boju, veličinu čestica i senzorska svojstva sirutke. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti sirutke je 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), a metoda elektronska spinska rezonancija (ESR). Antioksidacijska aktivnost se određivala u svježim uzorcima sirutke i nakon sedam dana, a rezultati su pokazali da najveću antioksidacijsku aktivnost ima kisela sirutka dobivena sirenjem kravljeg mlijeka mezofilnom kulturom, odnosno sirutka koja inače zaostaje pri proizvodnji svježih sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb