Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907227

Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije


Telišman, Andrea
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 907227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije
(The quality of raw milk from a vending machine on the area of Zagreb County)

Autori
Telišman, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2017

Stranica
48

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
kontrola kvalitete, svježe sirovo mlijeko, mljekomat, MilkoScan, mikrobiološka ispravnost
(quality control, fresh raw milk, vending machine, MilkoScan, microbiological quality)

Sažetak
Mlijeko je vrlo kvarljiva namirnica, stoga je kontrola kvalitete u pogledu higijenske ispravnosti i sastava iznimno bitna. Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih iz 11 različitih mljekomata na području grada Zagreba i okolice, te ispitati odgovara li ona zakonski postavljenim kriterijima. Također je cilj bio utvrditi razlike u uzorcima sirovog mlijeka prikupljenim u dva različita godišnja doba. Uzorcima mlijeka određen je udio mliječne masti, proteina, laktoze, suhe tvari, bezmasne suhe tvari i pepela. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na temelju broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama. Rezultati su pokazali da uzorci mlijeka kemijskim sastavom udovoljavaju odredbama Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (NN 27/17). Međutim, mikrobiološka analiza je dala zabrinjavajuće rezultate gdje niti jedan uzorak nije udovoljavao odredbama Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13). Prosječan broj somatskih stanica/mL u sirovom mlijeku na zadovoljavajućem je nivou i kod 77% uzoraka iznosi <400.000 BSS/mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Telišman, Andrea
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Telišman, A. (2017) 'Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Teli\v{s}man, Andrea}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {kontrola kvalitete, svje\v{z}e sirovo mlijeko, mljekomat, MilkoScan, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost}, title = {Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na podru\v{c}ju Zagreba\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {kontrola kvalitete, svje\v{z}e sirovo mlijeko, mljekomat, MilkoScan, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Teli\v{s}man, Andrea}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {quality control, fresh raw milk, vending machine, MilkoScan, microbiological quality}, title = {The quality of raw milk from a vending machine on the area of Zagreb County}, keyword = {quality control, fresh raw milk, vending machine, MilkoScan, microbiological quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font