Pregled bibliografske jedinice broj: 907227
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 907227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata na području Zagrebačke županije
(The quality of raw milk from a vending machine on the area of Zagreb County)
Autori
Telišman, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2017
Stranica
48
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
kontrola kvalitete, svježe sirovo mlijeko, mljekomat, MilkoScan, mikrobiološka ispravnost
(quality control, fresh raw milk, vending machine, MilkoScan, microbiological quality)
Sažetak
Mlijeko je vrlo kvarljiva namirnica, stoga je kontrola kvalitete u pogledu higijenske ispravnosti i sastava iznimno bitna. Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih iz 11 različitih mljekomata na području grada Zagreba i okolice, te ispitati odgovara li ona zakonski postavljenim kriterijima. Također je cilj bio utvrditi razlike u uzorcima sirovog mlijeka prikupljenim u dva različita godišnja doba. Uzorcima mlijeka određen je udio mliječne masti, proteina, laktoze, suhe tvari, bezmasne suhe tvari i pepela. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na temelju broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama. Rezultati su pokazali da uzorci mlijeka kemijskim sastavom udovoljavaju odredbama Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (NN 27/17). Međutim, mikrobiološka analiza je dala zabrinjavajuće rezultate gdje niti jedan uzorak nije udovoljavao odredbama Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13). Prosječan broj somatskih stanica/mL u sirovom mlijeku na zadovoljavajućem je nivou i kod 77% uzoraka iznosi <400.000 BSS/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb