Pregled bibliografske jedinice broj: 907226
Fermentacija mlijeka kombuchom
Fermentacija mlijeka kombuchom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 907226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentacija mlijeka kombuchom
(Milk fermentation obtained by kombucha inoculum)
Autori
Latin, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, irena
Ključne riječi
kravlje mlijeko, kombucha, inokulum , fermentacija
(cow´s milk, inoculum, kombucha, fermentation)
Sažetak
Kravlje mlijeko fermentirano je s 3 različite koncentracije inokuluma kombuche (5, 10 i 15%) te na dvije temperature (40 i 43 ). Kombucha je uzgajana na crnom čaju te je kao takva korištena za inokulum. U uzorcima fermentiranog mlijeka praćene su razlike u trajanju fermentacije, titracijskoj kiselosti, sinerezi, suhoj tvari, reološkim svojstvima te senzorskim karakteristikama. Pri višoj temperaturi fermentacije i dodatkom većeg inokuluma fermentacija je trajala najkraće. Nisu primjećene značajne razlike izmeĎu uoraka s obzirom na titracijsku kiselost i suhu tvar. Najbolja reološka svojstva pokazuje uzorak s najmanjom koncentracijom inokuluma (5%) fermentiran na niţoj temperaturi (40 ). Isto tako, taj uzorak pokazuje najbolje senzorske karakteristike te najmanju sinerezu. Općenito se moţe zaključiti da je najbolja fermentacija s 5% inokuluma pri 40.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb