Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907226

Fermentacija mlijeka kombuchom


Latin, Maja
Fermentacija mlijeka kombuchom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 907226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacija mlijeka kombuchom
(Milk fermentation obtained by kombucha inoculum)

Autori
Latin, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, irena

Ključne riječi
kravlje mlijeko, kombucha, inokulum , fermentacija
(cow´s milk, inoculum, kombucha, fermentation)

Sažetak
Kravlje mlijeko fermentirano je s 3 različite koncentracije inokuluma kombuche (5, 10 i 15%) te na dvije temperature (40 i 43 ). Kombucha je uzgajana na crnom čaju te je kao takva korištena za inokulum. U uzorcima fermentiranog mlijeka praćene su razlike u trajanju fermentacije, titracijskoj kiselosti, sinerezi, suhoj tvari, reološkim svojstvima te senzorskim karakteristikama. Pri višoj temperaturi fermentacije i dodatkom većeg inokuluma fermentacija je trajala najkraće. Nisu primjećene značajne razlike izmeĎu uoraka s obzirom na titracijsku kiselost i suhu tvar. Najbolja reološka svojstva pokazuje uzorak s najmanjom koncentracijom inokuluma (5%) fermentiran na niţoj temperaturi (40 ). Isto tako, taj uzorak pokazuje najbolje senzorske karakteristike te najmanju sinerezu. Općenito se moţe zaključiti da je najbolja fermentacija s 5% inokuluma pri 40.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Latin, Maja
Fermentacija mlijeka kombuchom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Latin, M. (2016) 'Fermentacija mlijeka kombuchom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Latin, Maja}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {kravlje mlijeko, kombucha, inokulum , fermentacija}, title = {Fermentacija mlijeka kombuchom}, keyword = {kravlje mlijeko, kombucha, inokulum , fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Latin, Maja}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {cow´s milk, inoculum, kombucha, fermentation}, title = {Milk fermentation obtained by kombucha inoculum}, keyword = {cow´s milk, inoculum, kombucha, fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font