Pregled bibliografske jedinice broj: 907176
Oksidativni stres i antioksidacijska aktivnost kod mliječih krava
Oksidativni stres i antioksidacijska aktivnost kod mliječih krava, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 907176 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidativni stres i antioksidacijska aktivnost kod
mliječih krava
(Oxidative stress and antioxidant activity in dairy
cows)
Autori
Crnoja, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
36
Mentor
Bešlo, Drago
Ključne riječi
oksidativni stres ; slobodni radikali ; antioksadacijski enzimi ; mliječne krave
(oxidative stress ; free radicals ; antioxidant enzymes ; dairy cows)
Sažetak
Na plodnost mliječih krava mogu utjecati razni čimbenici bili oni genetski, okolišni ili hranidbeni. Uz kompleksnu interakciju ovih čimbenika teško je odrediti točan razlog. Jedan od mogućih razloga mogao bi biti stres definiran kao stres uzrokovan visokom proizvodnjom mlijeka, abiotički ili oksidativni stres. Oksidativni stres predstavlja neravnotežu u proizvodnji slobodnih radikala kisika i nedostatku antioksidansa u tijelu. Oksidativni stres kod mliječnih krava može uzrokovati reproduktivne poremećaje koji direktno utječu na pad proizvodnje. Poremećaji kao što su otok vimena, zaostajanje posteljice i mastitis mogu smanjiti proizvodnju mlijeka, njegovu industrijsku vrijednost i nepovoljno utjecati na proizvodni ciklus samog goveda. Kao rezultat pojavljuje se estrusa, opća ne mogućnost začeća ili smrt embrija u ranom periodu nakon začeća. Svim ovim poremećajima može pridonijeti oksidativni stres. U borbi protiv oksidativnog stresa služe antioksidansi. Nastaju prirodnim putem metabolizma stanice ili se u organizam unose hranom, u obliku vitaminskih suplemenata. Kao takvi, reagiraju sa slobodnim radikalima i izlučuju se iz organizma. Antioksidansi se dijele u dvije skupine, a to su antioksidacijski enzimi i supstance topive u vodi i lipidima. Antioksidacijski enzimi su superoksid- dismutaza, katalaza i glutation peroksidaza. Dok u drugu skupinu propadaju "čistači" slobodnih radikala koji vrlo reaktivne molekule radikala kisika prevode u spojeve topive u vodi i izlučuju se iz organizma. To su: askorbinska kiselina, tokoferol, polifenoli, likopen, koenzim Q i minerali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti