Pregled bibliografske jedinice broj: 90664
Izolacija i karakterizacija produkata glikacije leucin-enkefalina, endogenog opioidnog peptida
Izolacija i karakterizacija produkata glikacije leucin-enkefalina, endogenog opioidnog peptida, 2003., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 90664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija produkata glikacije leucin-enkefalina, endogenog opioidnog peptida
(Isolation and characterization of glycation products of leucine-enkephalin, an endogenous opioid peptide)
Autori
Roščić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.03
Godina
2003
Stranica
116
Mentor
Horvat, Štefica
Ključne riječi
Amadorijev spoj ; imidazolidinon ; leucin-enkefalin ; galaktoza ; manoza ; glukoza ; Maillardova reakcija ; peptidni hormoni
(Amadori compound ; imidazolidinone ; leucine-enkephalin ; galactose ; mannose ; glucose ; Maillard reaction ; peptide hormone)
Sažetak
U okviru disertacije proučavana je reakcija neenzimske glikacije na modelu leucin-enkefalina, pentapeptida iz skupine endogenih peptida koji autokrino, parakrino, neurokrino i endokrino djeluju na mnoge stanice u različitim tkivima i organima. Istraživanja su obuhvatila ispitivanje odabranih monosaharida pod različitim reakcijskim uvjetima te izolaciju i karakterizaciju nastalih produkata primjenom HPLC, NMR spektroskopije i spektrometrije mase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0098054
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb