Pregled bibliografske jedinice broj: 906464
Optimization of HPLC method for determination of vitamin content
Optimization of HPLC method for determination of vitamin content // International Conference 16th Ružička days, ''Today science – Tomorrow Industry''
Vukovar, Hrvatska: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 25-34 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 906464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimization of HPLC method for determination of vitamin content
Autori
Bukvić, Valerija ; Čoklica, Sunčica ; Kantoci, Darko ; Ranilović, Jasmina ; Popijač, Vesna ; Paveli, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
International Conference 16th Ružička days, ''Today science – Tomorrow Industry''
/ - : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016, 25-34
Skup
International Conference 16th Ružička days, ''Today science – Tomorrow Industry''
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vitamini B skupine, optimizacija metode, testovi sposobnosti
(vitamin B group, optimized method, proficiency tests)
Sažetak
Vitamini su biološki aktivne komponente koje pomažu u održavanju zdravlja i regulaciji rasta i razvoja organizma. Budući da se hrana obogaćuje vitaminima, od izuzetne važnosti za laboratorije subjekata u poslovanju s hranom je njihova detekcija i kvantifikacija. Cilj istraživanja je optimizacije metode određivanja sadržaja dodanih vitamina B skupine na referentnom materijalu žitarica za doručak. Princip metode je ekstrakcija vitamina kiselinskom hidrolizom, a sadržaj je određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz reverzno faznu kolonu i fluorescentni detektor. Za vitamin B1 je dodatno provedena oksidacija alikvotnog dijela u tiokrom uz ekstrakciju izobutanolom, a za niacin post-kolonske derivatizacija UV zračenjem u prisustvu bakrenog(II) iona i vodikovog peroksida. Optimizacije je uključivala varijaciju vremena autoklaviranja (5, 10, 15, 30 minuta), smanjenje odvaga uzorka i volumena otapala. Ovim radom razvijena je jednostavna i brza metoda za određivanje dodanih vitamina B skupine u uzorke žitarica za doručak. Optimizirana metoda je validirana s obzirom na linearnost, preciznost i točnost, a vanjska ocjena kvalitete rezultata i ispitivanje dokazana sudjelovanjem u testovima sposobnosti. Provedena optimizacija metode određivanje sadržaja vitamina B skupine pozitivno je utjecala na efikasnost rada laboratorija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam