Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 906237

Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor


Jovanovac, Marko
Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 906237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor
(Determination of sugar concentration during biological treatment of grape pomace with Trametes versicolor)

Autori
Jovanovac, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.04

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
trop grožđa ; Trametes versicolor ; šećeri u grožđanom tropu
(grape pomace ; Trametes versicolor ; sugars in grape pomace)

Sažetak
Trop grožđa je otpad koji zaostaje nakon proizvodnje vina, te se u većini slučajeva bez dodatne obrade odlaže na deponije, u vinograde kao dodatak gnojivu ili se u krajnjem slučaju spaljuje. Primjenom europskih regulativa, takav način zbrinjavanja je neprihvatljiv. Trop grožđa je energetski i nutritivno visokovrijedna sirovina budući da predstavlja bogat izvor biološki aktivnih fenolnih spojeva te šećera koji su između ostalog neophodni u proizvodnji visokovrijednih produkata, primjerice bioetanola i bioplina.U ovom radu provedena je kruto-tekuća ekstrakcija šećera (uvjeti: temperatura 30 °C, vrijeme 30 min, broj okretaja tresilice 170 rpm, omjer kruto tekuće 25 mL/g) iz neobrađenog i biološki obrađenog tropa grožđa gljivom bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima s ciljem praćenja koncentracije i potrošnje šećera tijekom 15 dana fermentacije. Najzastupljeniji šećer u analiziranim ekstraktima biološki neobrađenog tropa grožđa bila je fruktoza (7, 09 mg/g), a potom su slijedile glukoza (5, 72 mg/g), maltotrioza (3, 88 mg/g.), maltoza (2, 48 mg/g) i saharoza (0, 63 mg/g). Praćenjem koncentracije pojedinačnih šećera u ekstraktima biološki obrađenog tropa grožđa tijekom 15 dana utvrđeno je da se najznačajnije promjene u koncentraciji promatranih šećera događaju u prvih 6-7 dana fermentacije gdje su se udjeli fruktoze, glukoze, maltotrioze i saharoze smanjivali u odnosu na početnu vrijednost, a udio maltoze je bio konstantan prvih pet dana fermentacije te se potom povećavao nakon šestog dana fermentacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jovanovac, Marko
Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jovanovac, M. (2017) 'Određivanje koncentracije šećera tijekom biološke obrade tropa grožđa pomoću Trametes versicolor', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovanovac, Marko}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, Trametes versicolor, \v{s}e\'{c}eri u gro\v{z}\djanom tropu}, title = {Odre\djivanje koncentracije \v{s}e\'{c}era tijekom biolo\v{s}ke obrade tropa gro\v{z}\dja pomo\'{c}u Trametes versicolor}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, Trametes versicolor, \v{s}e\'{c}eri u gro\v{z}\djanom tropu}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovanovac, Marko}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {grape pomace, Trametes versicolor, sugars in grape pomace}, title = {Determination of sugar concentration during biological treatment of grape pomace with Trametes versicolor}, keyword = {grape pomace, Trametes versicolor, sugars in grape pomace}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font