Pregled bibliografske jedinice broj: 905895
UTJECAJ GEOGRAFSKIH I KLIMATSKIH UVJETA NA TVARI BOJE I AROME U BIJELIM VINIMA BARANJSKOG VINOGORJA
UTJECAJ GEOGRAFSKIH I KLIMATSKIH UVJETA NA TVARI BOJE I AROME U BIJELIM VINIMA BARANJSKOG VINOGORJA // Book of abstracts of 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health, Osijek, Croatia, October 12th-13th 2017 / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 121-121 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 905895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GEOGRAFSKIH I KLIMATSKIH UVJETA NA TVARI BOJE I AROME U BIJELIM VINIMA BARANJSKOG VINOGORJA
(THE INFLUENCE OF GEOGRAPHIC AND CLIMATIC CONDITIONS ON COLOR AND AROMA COMPOUNDS IN WHITE WINES FROM THE BARANJA VINEYARDS)
Autori
Pichler, Anita ; Kopjar, Mirela ; Ivić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health, Osijek, Croatia, October 12th-13th 2017
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017, 121-121
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health, Osijek, Croatia, October 12th-13th 2017
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
aromatski spojevi, flavonoidi, polifenoli, nutritivna vrijednost, antioksidacijska aktivnost
(aroma compound, flavonoids, polyphenols, nutritional value, antioxidant activity)
Sažetak
Aroma vina predstavlja kemijski kompleks koji sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva, na osnovu kojih se može odrediti i kvaliteta vina, a igra i veliku ulogu kod odabira vina od strane potrošača. Dio tih spojeva potječe od same sorte grožđa, dok se ostali oslobađaju tijekom procesa fermentacije i tijekom odležavanja i dozrijevanja vina. Dosadašnja istraživanja utvrdila su pozitivan utjecaj umjerene konzumacije crnih vina na ljudsko zdravlje zbog većeg sadržaja polifenola. Međutim, novija istraživanja pokazuju da polifenoli u bijelim vinima imaju jače antioksidativno djelovanje. Ovisno o sorti grožđa i načinu prerade, sadržaj polifenola je različit, a najčešće su to spojevi iz grupe tanina i tvari boje. Danas se pažnja posvećuje njihovoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti, antioksidacijskom, antibakterijskom, antikancerogenom djelovanju i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost u bijelim vinima baranjskog vinogorja Istočne Slavonije (uzorci: Chardonnay i Graševina, berba 2012. i 2013.). Rezultati su pokazali da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj navedenih spojeva. Sorte Chardonnay iz 2012. i 2013. imale su veći sadržaj spojeva arome, flavonoida (najveći sadržaj kod Chardonnay iz 2012.) i polifenola u odnosu na Graševinu, ali su imale manju antioksidacijsku aktivnost (najveća je kod Graševine iz 2012.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek