Pregled bibliografske jedinice broj: 905784
Umjerenom konzumacijom piva do dobrobiti za zdravlje
Umjerenom konzumacijom piva do dobrobiti za zdravlje, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 905784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Umjerenom konzumacijom piva do dobrobiti za zdravlje
(Health benefits of moderate beer consumption)
Autori
Jerbić, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
36
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
pivo ; antioksidativna aktivnost ; zdravlje ; prevencija bolesti
(beer ; antioxidant activity ; health ; prevention of disease)
Sažetak
Pivo je vrlo popularno piće još od drevnih vremena. Sumerani, Balilonci, Rimljani pa i ostatak Europskog kontinenta proizvodili su pivo kao osvježavajuće, ali i hranjivo piće koje je bilo dostupno širokim masama. Donedavno se smatralo da je pivo samo alkoholno piće, no u novije vrijeme sve se više govori o povoljnom utjecaju umjerene konzumacije piva na zdravlje ljudi. Mala količina alkohola te antioksidativni spojevi (fenoli, polifenoli) u pivu mogu povoljno djelovati na sprječavanje nekih bolesti, odnosno pridonjeti ukupnom poboljšanju zdravlja u ljudi koji se pridržavaju umjerene konzumacije piva, što znači da popiju do 0, 5 L piva dnevno. Cilj ovoga rada je dati kratak pregled najvažnijih spojeva iz piva koji se povezuju sa prevencijom određenih bolesti koje se također spominju u ovom radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)