Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905783

Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma


Magdić, Marko
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 905783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma
(Cytolitic degradation of grains during malting of different varieties of barley cultivars)

Autori
Magdić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
49

Mentor
Mastanjević, Kristina ; Šimić, Gordana

Ključne riječi
ječam ; sorte ječma ; mikroslađenje ; citolitička razgradnja
(barley ; barley cultivars ; micro-malting ; cytolitic degradation)

Sažetak
U radu je određena kakvoća različitih skupina ječma koji su mikroslađenjem prevedeni u slad. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma, odnosno slada. U analize su uključene pivarske, stočne i višenamjenske sorte. Citolitička razgrađenost određena je na temelju rezultata friabilnosti, količine ekstrakta, razlike ekstrakta, viskoznosti i udjela β- glukana. Cilj rada bio je ustanoviti postoji li razlika između različitih sortnih skupina ječma prema ispitivanim parametrima. Prema prosjeku rezultata provedenih ispitivanja pivarske sorte su pokazale najbolju razgrađenost zrna. Sorta Pivarac u svim analizama, osim friabilnosti, udovoljava zadanim parametrima kakvoće slada. Najnižu viskoznost i najmanji udio β-glukana ostvarila je sorta Tiffany. Sadržaj β-glukana određen je u uzorcima ječma i slada. Ustanovljeno je da količina β-glukana u ječmu nije ključan faktor koji uvjetuje dobru modifikaciju zrna ječma tijekom slađenja. U većini ispitivanja najniže vrijednosti citolitičke razgradnje postigle su sorte i linije golozrnog tipa ječma (Osvit i Osk. 5.119/10-12), te sorta Rex.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Šimić (mentor)

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Magdić, Marko
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Magdić, M. (2017) 'Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Magdi\'{c}, Marko}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {je\v{c}am, sorte je\v{c}ma, mikrosla\djenje, citoliti\v{c}ka razgradnja}, title = {Citoliti\v{c}ka razgradnja zrna tijekom sla\djenja razli\v{c}itih sortnih skupina je\v{c}ma}, keyword = {je\v{c}am, sorte je\v{c}ma, mikrosla\djenje, citoliti\v{c}ka razgradnja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Magdi\'{c}, Marko}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {barley, barley cultivars, micro-malting, cytolitic degradation}, title = {Cytolitic degradation of grains during malting of different varieties of barley cultivars}, keyword = {barley, barley cultivars, micro-malting, cytolitic degradation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font