Pregled bibliografske jedinice broj: 905783
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 905783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Citolitička razgradnja zrna tijekom slađenja različitih sortnih skupina ječma
(Cytolitic degradation of grains during malting of different varieties of barley cultivars)
Autori
Magdić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
49
Mentor
Mastanjević, Kristina ; Šimić, Gordana
Ključne riječi
ječam ; sorte ječma ; mikroslađenje ; citolitička razgradnja
(barley ; barley cultivars ; micro-malting ; cytolitic degradation)
Sažetak
U radu je određena kakvoća različitih skupina ječma koji su mikroslađenjem prevedeni u slad. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma, odnosno slada. U analize su uključene pivarske, stočne i višenamjenske sorte. Citolitička razgrađenost određena je na temelju rezultata friabilnosti, količine ekstrakta, razlike ekstrakta, viskoznosti i udjela β- glukana. Cilj rada bio je ustanoviti postoji li razlika između različitih sortnih skupina ječma prema ispitivanim parametrima. Prema prosjeku rezultata provedenih ispitivanja pivarske sorte su pokazale najbolju razgrađenost zrna. Sorta Pivarac u svim analizama, osim friabilnosti, udovoljava zadanim parametrima kakvoće slada. Najnižu viskoznost i najmanji udio β-glukana ostvarila je sorta Tiffany. Sadržaj β-glukana određen je u uzorcima ječma i slada. Ustanovljeno je da količina β-glukana u ječmu nije ključan faktor koji uvjetuje dobru modifikaciju zrna ječma tijekom slađenja. U većini ispitivanja najniže vrijednosti citolitičke razgradnje postigle su sorte i linije golozrnog tipa ječma (Osvit i Osk. 5.119/10-12), te sorta Rex.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek