Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905730

Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.


Vlašiček, Ivan
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L., 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 905730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.
(Antioxydative activity of Salvia hispanica L.)

Autori
Vlašiček, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
15

Mentor
Cesar, Vera

Neposredni voditelj
Begović, Lidija

Ključne riječi
Salvia hispanica ; chia ; antioksidativna aktivnost ; DPPH ; polifenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi
(Salvia hispanica ; chia ; antioxidative activity ; DPPH ; total soluble phenolics ; ascorbic acid ; carotenoids)

Sažetak
Chia (Salvia hispanica L.) jednogodišnja je biljka poznata kao izvor sjemenki bogatih nutrijentima. U ovome radu ispitivan je utjecaj osvjetljavanja etioliranih klijanaca chije, tijekom 24 i 48 sata, na njihovu ukupnu antioksidativnu aktivnost, te na sadržaj ukupnih topljivih polifenola, askorbinske kiseline i koncentraciju karotenoida. Najveća koncentracija karotenoida izmjerena je nakon 48 sati osvjetljavanja, jednako kao i sadržaja askorbinske kiseline. Sadržaj ukupnih topljivih polifenola te ukupna antioksidativna aktivnost veći su u klijanaca izloženih svjetlosti u odnosu na etiolirane klijance, ali nema razlike između klijanaca izloženih svjetlu nakon 24 i 48 sati. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da osvjetljavanje povoljno djeluje na ukupnu antioksidativnu aktivnost klijanaca, sadržaj ukupnih topljivih polifenola i askorbinske kiseline te koncentraciju karotenoida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Lidija Begović (mentor)

Avatar Url Vera Cesar-Lepeduš (mentor)

Avatar Url Ivan Vlašiček (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vlašiček, Ivan
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L., 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Vlašiček, I. (2017) 'Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vla\v{s}i\v{c}ek, Ivan}, year = {2017}, pages = {15}, keywords = {Salvia hispanica, chia, antioksidativna aktivnost, DPPH, polifenoli, askorbinska kiselina, karotenoidi}, title = {Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.}, keyword = {Salvia hispanica, chia, antioksidativna aktivnost, DPPH, polifenoli, askorbinska kiselina, karotenoidi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vla\v{s}i\v{c}ek, Ivan}, year = {2017}, pages = {15}, keywords = {Salvia hispanica, chia, antioxidative activity, DPPH, total soluble phenolics, ascorbic acid, carotenoids}, title = {Antioxydative activity of Salvia hispanica L.}, keyword = {Salvia hispanica, chia, antioxidative activity, DPPH, total soluble phenolics, ascorbic acid, carotenoids}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font