Pregled bibliografske jedinice broj: 905730
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L., 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 905730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost vrste Salvia hispanica L.
(Antioxydative activity of Salvia hispanica L.)
Autori
Vlašiček, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
15
Mentor
Cesar, Vera
Neposredni voditelj
Begović, Lidija
Ključne riječi
Salvia hispanica ; chia ; antioksidativna aktivnost ; DPPH ; polifenoli ; askorbinska kiselina ; karotenoidi
(Salvia hispanica ; chia ; antioxidative activity ; DPPH ; total soluble phenolics ; ascorbic acid ; carotenoids)
Sažetak
Chia (Salvia hispanica L.) jednogodišnja je biljka poznata kao izvor sjemenki bogatih nutrijentima. U ovome radu ispitivan je utjecaj osvjetljavanja etioliranih klijanaca chije, tijekom 24 i 48 sata, na njihovu ukupnu antioksidativnu aktivnost, te na sadržaj ukupnih topljivih polifenola, askorbinske kiseline i koncentraciju karotenoida. Najveća koncentracija karotenoida izmjerena je nakon 48 sati osvjetljavanja, jednako kao i sadržaja askorbinske kiseline. Sadržaj ukupnih topljivih polifenola te ukupna antioksidativna aktivnost veći su u klijanaca izloženih svjetlosti u odnosu na etiolirane klijance, ali nema razlike između klijanaca izloženih svjetlu nakon 24 i 48 sati. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da osvjetljavanje povoljno djeluje na ukupnu antioksidativnu aktivnost klijanaca, sadržaj ukupnih topljivih polifenola i askorbinske kiseline te koncentraciju karotenoida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju