Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905482

Svojstva i primjena pčelinjeg voska


Đuranović, Božana
Svojstva i primjena pčelinjeg voska, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 905482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva i primjena pčelinjeg voska
(Properties and application of beeswax)

Autori
Đuranović, Božana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
50

Mentor
Leskovac, Mirela

Ključne riječi
pčelinji vosak, DSC, FTIR-ATR, TGA, kontaktni kut
(beeswax, DSC, FTIR-ATR, TGA, contact angle)

Sažetak
Pčelinji vosak je proizvod pčela i najvažniji je prirodni vosak zbog svojih jedinstvenih svojstava i korisnih primjena u medicini, kozmetici, hrani, inženjerstvu i industriji. Pčelinji vosak je dostupan u dva oblika: žuti (Cera flava) i bijeli (Cera alba). Žuti pčelinji vosak dobiva se taljenjem saća vrućom vodom i filtriranjem nečistoća iz taline. Bijeli pčelinji vosak dobiva se izbjeljivanjem žutog pčelinjeg voska s kalijevim permanganatom, aktivnim ugljenom ili sunčevim zrakama. Vrlo čist pčelinji vosak je bijel, ali prisutnost peluda i drugih tvari uzrokuju da postane žut. Pčelinji vosak je složena mješavina ugljikovodika, karboksilnih kiselina, estera i alkohola.Cilj ovog rada bio je istražiti strukturna i toplinska svojstva različitih vrsta pčelinjih voskova (BW), domaće i komercijalne proizvodnje. Strukturna svojstva različitih pčelinjih voskova analizirana su pomoću FTIR-ATR spektroskopije a površinska svojstva dobivena su mjerenjem kontaktnog kuta. Toplinska svojstva pčelinjeg voska analizirana su proimjenom diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) i termogravimetrije (TGA). Rezultati ukazuju da nečistoće uključene u pčelinjem vosku imaju značajan utjecaj na svojstva površine i na toplinska svojstva. Veća hidrofilnost prisutnih nečistoća doprinosi sniženju hidrofobnosti voska i sniženju toplinske stabilnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne tehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirela Leskovac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đuranović, Božana
Svojstva i primjena pčelinjeg voska, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Đuranović, B. (2017) 'Svojstva i primjena pčelinjeg voska', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuranovi\'{c}, Bo\v{z}ana}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {p\v{c}elinji vosak, DSC, FTIR-ATR, TGA, kontaktni kut}, title = {Svojstva i primjena p\v{c}elinjeg voska}, keyword = {p\v{c}elinji vosak, DSC, FTIR-ATR, TGA, kontaktni kut}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuranovi\'{c}, Bo\v{z}ana}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {beeswax, DSC, FTIR-ATR, TGA, contact angle}, title = {Properties and application of beeswax}, keyword = {beeswax, DSC, FTIR-ATR, TGA, contact angle}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font