Pregled bibliografske jedinice broj: 905058
Antioksidansi u propilisu
Antioksidansi u propilisu, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 905058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi u propilisu
(Antioxidant in propolis)
Autori
Budimir, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
02.10
Godina
2013
Stranica
45
Mentor
Bešlo, Drago
Ključne riječi
propolis ; antioksidacijska aktivnost ; flavonoidi ; primjena propolisa
(propolis ; antioxidant activity ; flavonoids ; application of propolis)
Sažetak
Propolis, odnosno pčelinje ljepilo, jedan je od proizvoda pčela koji se zbog kemijskog sastava odlikuje visokom biološkom aktivnošću. Botanički izvori propolisa su različite biljne vrste od kojih su najznačajnije topola, bukva, breza i joha. Njegovo najznačajnije djelovanje očituje se u zašiti stanice od slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa u organizmu. Skupina spojeva koja je zaslužna za takvo djelovanje su flavonoidi. U skupinu flavonoida ubrajamo antocijanidine, izoflavone, izoflavonoli, auroni, flavone, flavonone, flavonole i dihidro-flavone. Analizama propolisa prikupljenima sa različitih lokacija sa područja Republike Hrvatske, utvrđeno je da pinocembrin najzastupljeniji flavonoid. Osim flavonoida, u propolisu je utvrđeno i postojanje enzima koji posjeduju antioksidacijska svojstva. To su katalaza, glutation peroksidaza i superoksid dismutaza. Svakodnevnom primjenom različitih proizvoda propolisa može se poboljšati zdravlje te kvaliteta života. Pozitivno djelovanje propolisa u poljoprivredi očituje se u poboljšanju kvalitete mesa, većem broju dobivenih jaja te većem postotku valivosti oplođenih jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek