Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904991

Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa


Zeko-Pivač, Anđela
Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 904991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa
(Kinetics of solid-liquid extraction of bioactive compounds from grape pomace)

Autori
Zeko-Pivač, Anđela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
kinetika kruto-tekuće ekstrakcije ; bioaktivne tvari , trop grožđa
(kinetics of solid-liquid extraction ; bioactive compounds ; grape pomace)

Sažetak
U radu je istraživana mogućnost primjene određenih matematičkih modela (modificirani II. Fickov, Pageov i modificirani Henderson-Pabisov model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenolnih tvari iz tropa grožđa. Ekstrakcija je provedena pri temperaturi od 80 °C tijekom 200 minuta, korištenjem 50% - tne vodene otopine etanola. Na osnovi statističkih parametara (koeficijenta korelacije, te drugog korijena srednje vrijednosti sume kvadrata odstupanja) dokazano je da su svi ispitivani modeli bili prikladni za opisivanje kruto tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz tropa grožđa. Prijenos fenolnih tvari tijekom ekstrakcije odvijao se difuzijom u tri perioda: inicijalni (0-10 min ekstrakcije), brzi (10-50 min ekstrakcije) i spori (50-200 min ekstrakcije) Izračunavanjem koeficijenta difuziteta dobivene su vrijednosti za brzi (5, 48×10^-9 - 9, 14×10^-11 m^2/min) i za spori period (7, 09×10^-10 - 1, 18×10^-11 m^2/min). Udio ukupnih polifenola u ekstraktima tropa grožđa određen je spektrofotometrijskom metodom i kretao se u rasponu 0 – 30, 78 mgˇGAE/gˇs.t.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zeko-Pivač, Anđela
Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zeko-Pivač, A. (2017) 'Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko-Piva\v{c}, An\djela}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {kinetika kruto-teku\'{c}e ekstrakcije, bioaktivne tvari , trop gro\v{z}\dja}, title = {Kinetika kruto-teku\'{c}e ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa gro\v{z}\dja}, keyword = {kinetika kruto-teku\'{c}e ekstrakcije, bioaktivne tvari , trop gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko-Piva\v{c}, An\djela}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {kinetics of solid-liquid extraction, bioactive compounds, grape pomace}, title = {Kinetics of solid-liquid extraction of bioactive compounds from grape pomace}, keyword = {kinetics of solid-liquid extraction, bioactive compounds, grape pomace}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font