Pregled bibliografske jedinice broj: 904991
Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa
Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 904991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika kruto-tekuće ekstrakcije bioaktivnih tvari iz tropa grožđa
(Kinetics of solid-liquid extraction of bioactive compounds from grape pomace)
Autori
Zeko-Pivač, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
kinetika kruto-tekuće ekstrakcije ; bioaktivne tvari , trop grožđa
(kinetics of solid-liquid extraction ; bioactive compounds ; grape pomace)
Sažetak
U radu je istraživana mogućnost primjene određenih matematičkih modela (modificirani II. Fickov, Pageov i modificirani Henderson-Pabisov model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenolnih tvari iz tropa grožđa. Ekstrakcija je provedena pri temperaturi od 80 °C tijekom 200 minuta, korištenjem 50% - tne vodene otopine etanola. Na osnovi statističkih parametara (koeficijenta korelacije, te drugog korijena srednje vrijednosti sume kvadrata odstupanja) dokazano je da su svi ispitivani modeli bili prikladni za opisivanje kruto tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz tropa grožđa. Prijenos fenolnih tvari tijekom ekstrakcije odvijao se difuzijom u tri perioda: inicijalni (0-10 min ekstrakcije), brzi (10-50 min ekstrakcije) i spori (50-200 min ekstrakcije) Izračunavanjem koeficijenta difuziteta dobivene su vrijednosti za brzi (5, 48×10^-9 - 9, 14×10^-11 m^2/min) i za spori period (7, 09×10^-10 - 1, 18×10^-11 m^2/min). Udio ukupnih polifenola u ekstraktima tropa grožđa određen je spektrofotometrijskom metodom i kretao se u rasponu 0 – 30, 78 mgˇGAE/gˇs.t.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija