Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904558

Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji


Šperanda, Katarina
Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 904558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji
(The beneficial microorganisms in sustainable plant production)

Autori
Šperanda, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
15.09

Godina
2017

Stranica
39

Mentor
Kanižai Šarić, Gabriella

Ključne riječi
korisni mikroorganizmi ; bakterije ; gljive ; održiva biljna proizvodnja ; biotehnologija
(useful microorganisms ; bacteria ; fungi ; sustainable plant production ; biotechnology)

Sažetak
Glavni zadatak poljoprivrede je proizvodnja sigurne i dostupne hrane visoke kvalitete. Konvencionalni sustavi dosegli su maksimum u pogledu povećanja produktivnosti i iskoristivosti zemljišnih resursa.. Uzgoj monokultura doveo je do osiromašenja tala, smanjenja vitalnosti zbog nedostatka organske tvari, do smanjenja biodiverziteta populacije mikroorganizama tla, što za posljedicu ima veću osjetljivost biljaka na parazite i patogene uzročnike. S obzirom kako se sve veća važnost daje kvaliteti proizvoda i plodnosti tla upotreba mikrobioloških pripravaka predstavlja odličnu alternativu. Korisni mikroorganizmi su brojne vrste bakterija iz roda Rizobium, Azotobacter, Azospirillum, Bacillus, Pseudomonas, Glomus i drugi. Učinci korisnih mikroorganizama su mnogobrojni: fiksacija dušika, dostupnost fosfora, proizvodnja fitohormona biokontrola patogena, pojačavanje tolerancije biljaka na abiotske stresne uvjete. Očigledno je kako su koristi korištenje mikroorgnizama u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji višestruke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gabriella Kanižai (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šperanda, Katarina
Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Šperanda, K. (2017) 'Korisni mikroorganizmi u održivoj biljnoj proizvodnji', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}peranda, Katarina}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {korisni mikroorganizmi, bakterije, gljive, odr\v{z}iva biljna proizvodnja, biotehnologija}, title = {Korisni mikroorganizmi u odr\v{z}ivoj biljnoj proizvodnji}, keyword = {korisni mikroorganizmi, bakterije, gljive, odr\v{z}iva biljna proizvodnja, biotehnologija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}peranda, Katarina}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {useful microorganisms, bacteria, fungi, sustainable plant production, biotechnology}, title = {The beneficial microorganisms in sustainable plant production}, keyword = {useful microorganisms, bacteria, fungi, sustainable plant production, biotechnology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font