Pregled bibliografske jedinice broj: 904556
Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura
Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 904556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura
(Influence of mycorrhizal fungi on growth of fruit trees)
Autori
Jurica, Šeput
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
03.07
Godina
2017
Stranica
50
Mentor
Kanižai Šarić, Gabriella
Ključne riječi
mikoriza ; gljive ; korijen ; simbioza ; održiva poljoprivreda ; voćarska proizvodnja
(mycorrhiza ; fungi ; root ; symbiosis ; sustainable agriculture ; fruit production)
Sažetak
Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju činjenicu kako je mikoriza jako korisna simbioza korijena viših biljaka i gljive. Zbog različitosti u morfologiji dijeli se na ektomikorizu i endomikorizu, pri čemu ektomikoriza formira micelij izvan staničja korijena, a endomikoriza unutar staničja. Takav odnos korijena i biljke ima veliki broj pozitivnih učinaka, koji se najbolje ogledaju u siromašnim tlima i stresnim uvjetima. Kako se voćnjaci često podižu na siromašnim tlima, mikoriza može biti i neophodna za održivu poljoprivrednu proizvodnju. U siromašnim tlima ona utječe na pojačano usvajanje mineralnih tvari, a najviše fosfora. Također, utječe i na poboljšano usvajanje vode u tlima s niskim sadržajem iste. Ova dva najbitnija učinka su posljedica znatno veće biomase korijenovog sustava, ali i sposobnosti gljive da hifama prodire u sitnije kapilare u koje korijenove dlačice ne mogu. Ta dva učinka indirektno rezultiraju boljom tolerancijom biljaka na stresne agroekološke uvjete, kao što su niske i visoke temperature, salinitet, pH tla i zagađenje zraka. Bitna uloga mikorize je i sprječavanje usvajanja teških metala, što je vrlo značajno u konvencionalnoj proizvodnji. Utječe i na sprječavanje pojave zemljišnih patogena. Može se zaljučiti da mikoriza može biti ključ proizvodnje u održivoj poljoprivredi. Financijski je vrlo dostupna, smanjuje uporabu skupih mineralnih gnojiva i pesticida, te osigurava biljci povoljan balans hranjiva i vode, što može biti od presudne važnosti u voćarskoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Gabriella Kanižai
(mentor)