Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904556

Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura


Jurica, Šeput
Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 904556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura
(Influence of mycorrhizal fungi on growth of fruit trees)

Autori
Jurica, Šeput

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
03.07

Godina
2017

Stranica
50

Mentor
Kanižai Šarić, Gabriella

Ključne riječi
mikoriza ; gljive ; korijen ; simbioza ; održiva poljoprivreda ; voćarska proizvodnja
(mycorrhiza ; fungi ; root ; symbiosis ; sustainable agriculture ; fruit production)

Sažetak
Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju činjenicu kako je mikoriza jako korisna simbioza korijena viših biljaka i gljive. Zbog različitosti u morfologiji dijeli se na ektomikorizu i endomikorizu, pri čemu ektomikoriza formira micelij izvan staničja korijena, a endomikoriza unutar staničja. Takav odnos korijena i biljke ima veliki broj pozitivnih učinaka, koji se najbolje ogledaju u siromašnim tlima i stresnim uvjetima. Kako se voćnjaci često podižu na siromašnim tlima, mikoriza može biti i neophodna za održivu poljoprivrednu proizvodnju. U siromašnim tlima ona utječe na pojačano usvajanje mineralnih tvari, a najviše fosfora. Također, utječe i na poboljšano usvajanje vode u tlima s niskim sadržajem iste. Ova dva najbitnija učinka su posljedica znatno veće biomase korijenovog sustava, ali i sposobnosti gljive da hifama prodire u sitnije kapilare u koje korijenove dlačice ne mogu. Ta dva učinka indirektno rezultiraju boljom tolerancijom biljaka na stresne agroekološke uvjete, kao što su niske i visoke temperature, salinitet, pH tla i zagađenje zraka. Bitna uloga mikorize je i sprječavanje usvajanja teških metala, što je vrlo značajno u konvencionalnoj proizvodnji. Utječe i na sprječavanje pojave zemljišnih patogena. Može se zaljučiti da mikoriza može biti ključ proizvodnje u održivoj poljoprivredi. Financijski je vrlo dostupna, smanjuje uporabu skupih mineralnih gnojiva i pesticida, te osigurava biljci povoljan balans hranjiva i vode, što može biti od presudne važnosti u voćarskoj proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gabriella Kanižai (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurica, Šeput
Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Jurica, Š. (2017) 'Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj voćarskih kultura', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurica, \v{S}eput}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {mikoriza, gljive, korijen, simbioza, odr\v{z}iva poljoprivreda, vo\'{c}arska proizvodnja}, title = {Utjecaj mikoriznih gljiva na rast i razvoj vo\'{c}arskih kultura}, keyword = {mikoriza, gljive, korijen, simbioza, odr\v{z}iva poljoprivreda, vo\'{c}arska proizvodnja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurica, \v{S}eput}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {mycorrhiza, fungi, root, symbiosis, sustainable agriculture, fruit production}, title = {Influence of mycorrhizal fungi on growth of fruit trees}, keyword = {mycorrhiza, fungi, root, symbiosis, sustainable agriculture, fruit production}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font