Pregled bibliografske jedinice broj: 904526
Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju
Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj genetskog polimorfizama proteina mlijeka kod ovaca na cjelokupnu proizvodnju
(Influence of genetic polymorphisms of milk protein in sheep on the entire production)
Autori
Begić, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2016
Stranica
22
Mentor
Čubrić Čurik, Vlatka
Neposredni voditelj
Ferenčaković, Maja
Ključne riječi
ovčarstvo, ovčje mlijeko, protein, polimorfizam, proizvodnja mlijeka
(sheep breeding, sheep milk, protein, polymorphism, milk production)
Sažetak
U 21. stoljeću, zahtjevi potrošača za proizvodima od ovčjeg mlijeka sve su istaknutiji, a odnose se ponajviše na kavitetu proizvoda koje konzumiraju. Imajući to u vidu, proučavanje polimorfizama proteina ovčjeg mlijeka pronalazi načine kako bi povećalo proizvodnju mlijeka i kvalitetu završnog proizvoda , sira. Ovčarstvo je u posljednja dva desetljeća u porastu te se na tržištu pojavljuje sve više proizvođača sira. Prva proučavanja polimorfizama proteina mlijeka provedena su na kravljem mlijeku, dok je devedesetih godina prošlog stoljeća započelo istraživanje na ovčjem mlijeku. Otkrivene inačice kazeina i sirutkinih proteina doprinose selekciji na osobine koje bitno utječu na konačni proizvod, sir. Mapiranjem određenih genotipova proteina mlijeka koji su pogodniji za proizvodnju mlijeka kao sirovine za daljnju preradu, moguća je ciljana selekcija. U ovom radu bit će prikazan kratak pregled o polimorfizmima proteina mlijeka kod ovaca te njihov utjecaj na cjelokupnu proizvodnju mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb