Pregled bibliografske jedinice broj: 904385
Izdvajanje DNA iz animalnog tkiva
Izdvajanje DNA iz animalnog tkiva, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izdvajanje DNA iz animalnog tkiva
(Isolation of DNA from animal tissue)
Autori
Cerovec, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
15
Mentor
Čubrić Čurik, Vlatka
Ključne riječi
DNA, animalno tkivo
(DNA, animal tissue)
Sažetak
Molekula DNA je evolucijski najvažniji segment koji je tisućama godina ostao nepromijenjen. Nalazimo ga u jezgri svake stanice i čini osnovu nasljeđivanja. Sastoji se od malih odsječaka gena koji zajedno predstavljaju genetsku informaciju svih organizama. Preko te genetske informacije mogu se shvatiti pravci evolucije života na Zemlji. Samim time i razumijevanje raznih bolesti, provođenje testa očinstva, provjeravanje tkiva za presađivanje organa, detekciju patogenih organizama i različitih genetskih istraživanja. Za izdvajanje molekule DNA i daljnje istraživanje, potrebno je uzeti dobar uzorak. Zbog moguće opasnosti od zoonoze, bitno je pridržavati se mjera opreza, te uzorak pravilno i u što kraćem roku spremiti kako ne bi došlo do kontaminacije istog. uzorak se dalje šalje na analizu ili stavlja u duboko smrzavanje. Molekula DNA izdvaja se (ekstrahira) iz tkiva pomoću nekoliko metoda. Sve metode zapravo rade isto: prvo razgrađuju početni materijal (tkivo), dolazi do denaturacije, odnosno uklanjanja proteina i kontaminanata, te se na kraju DNA otapa. U ovom radu su objašnjene glavne metode koje se koriste u ekstrakciji DNA te daljnje analize iste (kvalitativno i kvantitativno određivanje DNA).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)