Pregled bibliografske jedinice broj: 904368
Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije različite godine
Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije različite godine // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 6-13 doi:10.31727/gzb.40.5.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 904368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije
različite godine
(Chemical composition of sour cherry cv. Marasca
fruit in climatic two different years)
Autori
Čoga, Lepomir ; Jurkić, Vesna ; Zeman, Silvija ; Jurkić, Ante ; Slunjski, Sanja
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 40
(2017), 5;
6-13
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
plod maraske ; klimatske prilik ; , polifenoli ; antocijani ; antioksidativni kapacitet
(marasca fruit ; climatic condition ; polyphenols ; anthocyanins ; antioxidant capacity)
Sažetak
Višnja Maraska (Prunus cerasus var. Marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 stoljeća od kada datira i proizvodnja poznatog likera Maraschino. Areal rasprostranjenosti Maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi fizikalno-kemijske parametre (ukupnu suhu tvar, vodotopivu suhu tvar, ukupnu kiselost, udio mesa i koštica), ukupne polifenole i antocijane te antioksidativni kapacitet u plodu višnje Maraske u dvije klimatski različite godine (2012 i 2013), na plantaži „Vlačine“ (Zadar). Značajno veće vrijednosti ukupne suhe tvari, ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta utvrđene su u 2012., dok su veće vrijednosti ukupnih kiselina i antocijana utvrđene u 2013. godini, što se može dovesti u svezu sa većim količinama oborina i nižim temperaturama u fazi zriobe plodova u 2013. godini. Značajno niže vrijednosti antocijana u 2012. u odnosu na 2013. godinu mogu se objasniti ekstremno visokim temperaturama u fazi zriobe u 2012. godini, koje prema literaturnim navodima mogu smanjiti količinu antocijana i za 90 %. U obje godine istraživanja utvrđena je pozitivna korelacija između ukupnih polifenola i antocijana, što potvrđuje činjenicu da su antocijani dominantni polifenolni spojevi u plodu višnje Maraske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Međimursko veleučilište u Čakovcu