Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904354

Utjecaj probiotičkih bakterija iz mliječnih proizvoda na patogene bakterije


Šumić, Josip
Utjecaj probiotičkih bakterija iz mliječnih proizvoda na patogene bakterije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 904354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotičkih bakterija iz mliječnih proizvoda na patogene bakterije
(Influence of probiotic bacteria from dairy products on pathogenic bacteria)

Autori
Šumić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.09

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Bešlo, Drago

Ključne riječi
bakterije ; probiotički sojevi ; imunološko djelovanje
(bacteria ; probiotic strains ; immune function)

Sažetak
Probiotici su jedna ili više kultura živih mikrorganizama koji, primjenjeni u ljudi (npr. kao osušene stanice ili fermentativni napitak), povoljno utječu na organizam poboljšavanjem osobina unutrašnje crijevne mikroflore. Najčešće korišteni probiotici su Lactobacillus acidophilus i bakterije roda Bifidobacterium. Probiotički mikroorganizmam mora, prije unošenja u humani organizam, zadovoljiti vrlo kompleksne opće, tehnološke i funkcionalne zahtjeve. Opći zahtjevi koje svaki probiotički mikroorganizam mora zadovoljiti odnose se na točku taksonomsku identifikaciju, humano podrijeklo, netoksičnost, genetičku stabilnost, otpornost prema žučnim kiselinama i niskim pH vrijednostima. S druge strane tehnološki zahtjevi se ponajprije odnose na stabilnost poželjnih karakteristika i visoki stupanj preživljenja tijekom proizvodnog procesa, skladištenja i distribucije. Cilj ovog rada jeste pojasniti mehanizam djelovanja probiotičkih bakterija na ljudski organizam tj. objasniti funkcionalne osobine probiotika. U te osobine ubrajamo: vezanje na stanice crijevnog epitela, stimulacija imunološkog sustava, antagonističke osobine prema patogenim bakterijama, antimutagene i antikancerogene osobine. Zahvaljujući svojim funkcionalnim svojstvima, probiotici imaju klinički dokumentirane izuzetno povoljne učinke na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Bešlo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šumić, Josip
Utjecaj probiotičkih bakterija iz mliječnih proizvoda na patogene bakterije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Šumić, J. (2011) 'Utjecaj probiotičkih bakterija iz mliječnih proizvoda na patogene bakterije', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}umi\'{c}, Josip}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {bakterije, probioti\v{c}ki sojevi, imunolo\v{s}ko djelovanje}, title = {Utjecaj probioti\v{c}kih bakterija iz mlije\v{c}nih proizvoda na patogene bakterije}, keyword = {bakterije, probioti\v{c}ki sojevi, imunolo\v{s}ko djelovanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}umi\'{c}, Josip}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {bacteria, probiotic strains, immune function}, title = {Influence of probiotic bacteria from dairy products on pathogenic bacteria}, keyword = {bacteria, probiotic strains, immune function}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font