Pregled bibliografske jedinice broj: 904269
Intolerancija na hranu
Intolerancija na hranu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 904269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Intolerancija na hranu
(Food intolerance)
Autori
Svaguša, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
18
Mentor
Bučević Popović, Viljemka
Ključne riječi
gluten, celijakija, laktoza, testovi disanja, krvni test
(gluten, celiac disease, lactose, breath test, blood test)
Sažetak
Intolerancija na hranu označava patološku reakciju na hranu, piće ili aditive u hrani. To je imunološki posredovana reakcija koja uključuje farmakološke, metaboličke i toksične odgovore na hranu ili komponente hrane, koji se često manifestiraju bolovima u trbuhu, grčevima ili proljevom. Simptomi najčešće nisu odmah vidljivi prilikom prve konzumacije određene namirnice nego se ispoljavaju tek nakon dužeg razdoblja. U radu je pobliže objašnjena intolerancija na gluten i laktozu, o kojima se u današnje vrijeme najviše govori. Intolerancija na hranu otkriva se pomoću testova disanja u kojima se mjeri količina izdahnutih plinova vodika i metana, a može se otkriti i krvnim testom u kojem se sagledava ukupna količina imunoglobulina G (IgG), odnosno IgG podklase 4 (IgG4). Intolerancija se sprječava i liječi izbjegavanjem hrane koja uzrokuje probleme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Viljemka Bučević Popović
(mentor)