Pregled bibliografske jedinice broj: 903473
Naturalni i ekonomski pokazatelji proizvodnje šećera u Hrvatskoj
Naturalni i ekonomski pokazatelji proizvodnje šećera u Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 903473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Naturalni i ekonomski pokazatelji proizvodnje šećera u Hrvatskoj
(Natural and economic indicators of sugar production in Croatia)
Autori
Grđan, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
48
Mentor
Ranogajec, Ljubica
Ključne riječi
šećer, šećerna repa, bilanca, račun dobiti i gubitka
(sugar, sugar beet, balance sheet, income statement)
Sažetak
Od svjetske proizvodnje šećera 77% čini šećer proizveden iz šećerne trske, a 23% čini šećer proizveden iz šećerne repe. Proizvodnja na svjetskoj razini iznosi 175 milijuna tona. Najveći svjetski proizvođač šećera je Brazil s 36, 8 milijuna tona. Najviše šećera dobivenog iz šećerne repe proizvodi se u Europskoj Uniji, u iznosu 13, 5 milijuna tona godišnje proizvedenog na površinama pod šećernom repom od 1, 3 milijuna hektara. Najveći proizvođač šećerne repe je Francuska sa proizvedenih 4 milijuna tona godišnje. U Hrvatskoj se šećer proizvodi u tri šećerane iz šećerne repe i rafinacijom sirovog trščanog šećera. Šećerna repa u Hrvatskoj se nalazi na 23.000 hektara, prosječan prinos iznosi 50 tona po hektaru uz prosječno 15% sadržaja šećera. Prosječna proizvodnja šećera po hektaru iznosi 8 tona. Godišnja kvota za proizvodnju šećera iz šećerne repe u Hrvatskoj iznosi 193.000 tona. Poslovanje dioničkog društva Viro d.d. iz Virovitice analizirano je na temelju financijskih izvještaja u razdoblju od tri godine. U postupku analize formirano je pet skupina pokazatelja i to: likvidnost, zaduženost, ekonomičnost, rentabilnost i aktivnost. Na temelju analize može zaključiti da su u poduzeću pretežito negativna kretanja. Pokazatelji likvidnosti se nalaze ispod optimalnog odnosa. Povećava se zaduženost poduzeća i smanjuje se ekonomičnost. Smanjuje se koeficijent obrtaja dugotrajne i kratkotrajne imovine. Ostvaruju se tendencije smanjenja rentabilnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija