Pregled bibliografske jedinice broj: 903460
Upravljanje troškovima proizvodnje šećerne repe primjenom višefazne kalkulacije
Upravljanje troškovima proizvodnje šećerne repe primjenom višefazne kalkulacije, 2012., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 903460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje troškovima proizvodnje šećerne repe
primjenom višefazne kalkulacije
(Management costs of production of sugar beet using
multiphase calculations)
Autori
Mihaljević, Romana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2012
Stranica
51
Mentor
Ranogajec, Ljubica
Ključne riječi
šećerna repa ; šećer ; upravljanje troškovima ; višefazna kalkulacija
(sugar beet ; sugar ; cost management ; multiphase calculations)
Sažetak
Šećerna repa, uz šećernu trsku, predstavlja najvažniju sirovinu iz koje se dobija šećer. Tijekom vegetacije ta kultura zahtjeva stalnu pažnju te vrhunsku njegu i znanje. Kako bi se ostvarili što povoljniji ukupni rezultati, potrebno je ekonomski pratiti i analizirati proizvodnju. U radu je analizirana proizvodnja šećerne repe i šećera prema internim podatcima šećerane Kandit Premijer d.o.o. te je napravljena višefazna kalkulacija s izračunima relativnih ekonomskih pokazatelja. Koeficijent ekonomičnosti proizvodnje šećerne repe je 1, 87 što ukazuje na ekonomičnu proizvodnju. Stopa rentabilnosti iznosi 47, 46% što znači da se na 100 kuna ukupnog prihoda, ostvaruje 47, 46 kn dobiti. Dobit po hektaru znosi 9.970, 01 kn. Koeficijent ekonomičnosti proizvodnje šećera je 1, 20, a stopa rentabilnosti iznosi 17, 08%. Izradom višefazne kalkulacije je primjećeno kako su u trodjelnoj strukturi izvornih troškova gotovo izjednačeni udjeli, što ukazuje na mogućnost snižavanja neproizvodnih troškova. Potrebno je pratiti i primjenjivati nova znanja i dostignuća u agrotehnici i agroekonomici kako bi Republika Hrvatska postala konkurentna na europskom tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek