Pregled bibliografske jedinice broj: 903456
Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata
Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata, 2017. (ostalo).
CROSBI ID: 903456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priručnik o kvaliteti mlijeka iz mljekomata
(Manual of the milk quality from vending machines)
Autori
Mikulec, Nataša ; Špoljarić, Jasminka
Izvornik
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2017
Ključne riječi
kontrola kvalitete mlijeka ; mljekomati ; fizikalno-kemijski sastav ; mikrobiološka kvaliteta ; potrošači
(milk quality control ; milk vending machines ; physicochemical quality ; microbiological quality ; consumers)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav, fizikalne osobine i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih izravno iz mljekomata, neovisno o vremenu pohrane. U kontrolu kvalitete mlijeka bilo je uključeno 28 mljekomata na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Sisačko-moslavačke županije. Mlijeko iz mljekomata kontrolirano je u razdoblju od prosinca 2015. do siječnja 2017. godine. U uzorcima mlijeka određen je udio: suhe tvari, mliječne masti, bjelančevina, laktoze i suhe tvari bez masti, metodom infracrvene spektrometrije, te točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na osnovu broja somatskih stanica, fluoro-opto-elektronskom metodom i ukupnog broja mikroorganizama, metodom protočne citometrije. Analize kemijskog sastava i fizikalnih osobina mlijeka provedene su u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode, Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dodatne mikrobiološke analize obuhvatile su određivanje broja psihrotrofnih mikroorganizama, bakterija mliječne kiseline, patogenih bakterija: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas spp., a provedene su u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zbog potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje koju predstavlja konzumacija sirovog mlijeka, te na osnovu dobivenih rezultata, može se zaključiti da je potrebna sustavna kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata čime bi se povećala razina konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka na tržištu, te zaštitio interes krajnjih potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb