Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902951

Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko; Galović, Dalida
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 5; 437-437 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 902951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja
(Productivity of hens and egg quality in ecological and conventional (floor) housing system)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Galović, Dalida

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 19 (2017), 5; 437-437

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ekološki sustav ; konvencionalni (podni) sustav ; kokoši ; kvaliteta jaja
(organic system ; conventional (deep litter) system ; hens ; egg quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) tijekom jedne godine (52 tjedna). Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, na podu, a pokusna skupina kokoši držana je na ekološki način (Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Kokoši iz ekološkog, u odnosu na one iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, nesle su manji broj jaja (195 : 210), više su dnevno konzumirale hrane (140 g : 125 g) i trošile su više hrane za kilogram jajčane mase (4, 16 kg : 3, 62 kg). Jaja kokoši iz ekološkog, u odnosu na ona iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, imala su značajno (p<0, 01) veću masu (63, 0 g : 60, 0 g), deblju ljusku (0, 35 mm : 0, 33 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 00 : 10, 75 Rosche) i veće Haugh jedinice (76, 00 : 72, 00) . S obzirom na indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka i pH bjelanjka, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između ekološkog i konvencionalnog (podnoga) sustava držanja kokoši. Rentabilnost proizvodnje jaja u ekološkom sustavu držanja zavisiti će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko; Galović, Dalida
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 5; 437-437 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z. & Galović, D. (2017) Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (5), 437-437.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Galovi\'{c}, Dalida}, year = {2017}, pages = {437-437}, keywords = {ekolo\v{s}ki sustav, konvencionalni (podni) sustav, koko\v{s}i, kvaliteta jaja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {19}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Proizvodnost koko\v{s}i i kvaliteta jaja iz ekolo\v{s}koga i konvencionalnoga (podnoga) sustava dr\v{z}anja}, keyword = {ekolo\v{s}ki sustav, konvencionalni (podni) sustav, koko\v{s}i, kvaliteta jaja} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Galovi\'{c}, Dalida}, year = {2017}, pages = {437-437}, keywords = {organic system, conventional (deep litter) system, hens, egg quality}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {19}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Productivity of hens and egg quality in ecological and conventional (floor) housing system}, keyword = {organic system, conventional (deep litter) system, hens, egg quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font