Pregled bibliografske jedinice broj: 902951
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 5; 437-437 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 902951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja
(Productivity of hens and egg quality in ecological and conventional (floor) housing system)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Galović, Dalida
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 19
(2017), 5;
437-437
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ekološki sustav ; konvencionalni (podni) sustav ; kokoši ; kvaliteta jaja
(organic system ; conventional (deep litter) system ; hens ; egg quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) tijekom jedne godine (52 tjedna). Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, na podu, a pokusna skupina kokoši držana je na ekološki način (Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Kokoši iz ekološkog, u odnosu na one iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, nesle su manji broj jaja (195 : 210), više su dnevno konzumirale hrane (140 g : 125 g) i trošile su više hrane za kilogram jajčane mase (4, 16 kg : 3, 62 kg). Jaja kokoši iz ekološkog, u odnosu na ona iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, imala su značajno (p<0, 01) veću masu (63, 0 g : 60, 0 g), deblju ljusku (0, 35 mm : 0, 33 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 00 : 10, 75 Rosche) i veće Haugh jedinice (76, 00 : 72, 00) . S obzirom na indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka i pH bjelanjka, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između ekološkog i konvencionalnog (podnoga) sustava držanja kokoši. Rentabilnost proizvodnje jaja u ekološkom sustavu držanja zavisiti će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts