Pregled bibliografske jedinice broj: 902933
Iskoristivost vinogradarskih ostataka na OPG Izvori života - Zelenika
Iskoristivost vinogradarskih ostataka na OPG Izvori života - Zelenika, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskoristivost vinogradarskih ostataka na OPG Izvori života - Zelenika
(Utilization of wine pruning residues on farm Izvori života - Zelenika)
Autori
Zelenika, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.07
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Jurišić, Vanja
Ključne riječi
vinogradarsko-vinarski ostaci, zbrinjavanje ostataka, anaerobna fermentacija, peletiranje
(wine pruning residues, residues' utilization, anaerobic digestion, peleting)
Sažetak
Vinogradarsko-vinarska proizvodnja daje dvije vrste ostataka koje zbog svojih fizikalno- kemijskih osobina je moguće iskoristiti u proizvodnji obnovljivih izvora energije na velikim kao i na malim poljoprivrednim gospodarstvima. Ovaj način prerade vinogradarsko-vinarskih ostataka nije prisutan na našim prostorima, no zbog povećanja proizvodnje i europskih regulativa postati će sveprisutan u vinogradarskim regijama Hrvatske. Cilj rada je ukazati na mogućnost iskorištenja, dostatnost i učinkovitost navedenih ostataka kao sirovine za proizvodnju toplinske energije. Utvrdit nove mogućnosti korištenja ostataka nakon rezidbe kao zamjene skupih mineralnih goriva za zagrijavanje objekata na OPG Izvori života - Zelenika. Te ukazati na mogućnost pokretanja nove dopunske djelatnosti kako bi se ispunilo „slobodno“ vrijeme zaposlenih na ovom OPG-u.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Građevinarstvo, Poljoprivreda (agronomija)