Pregled bibliografske jedinice broj: 902921
Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka
Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka
(Energetic and Combustible Properties of the Fruit Peel of the Major Pomegranate Varieties)
Autori
Gajšak, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.02
Godina
2013
Stranica
54
Mentor
Jurišić, Vanja
Ključne riječi
kora ploda šipka, goriva svojstva, biomasa, direktno sagorijevanje
(pomegranate peel, fuel properties, biomass, direct combustion)
Sažetak
Šipak predstavlja vrlo atraktivnu, visokokvalitetnu, mediteransku biljku dugačke povijesti. Uzgoj šipka proširen je na svim kontinentima, a najviše u zemljama uz Sredozemno more te na području Irana, Afganistana i Indije kao i SAD-a. U Republici Hrvatskoj, malo je komercijalnih nasada šipka, njih nekoliko u dolini rijeke Neretve. U ovom radu istraživana su goriva svojstva kore ploda četiri sorte šipka, Barski, Dubrovački, Ciparski i Konjski zub, s područja doline rijeke Neretve, koja predstavlja ostatak pri procesuiranju šipka. Istraživanje je provedeno s ciljem uvida u mogućnost iskorištenja kore ploda šipka kao moguće sirovine za proizvodnju toplinske i električne energije sagorijevanjem biomase. Analiza kemijskog sastava u ovisnosti o sorti šipka pokazale je varijacije u praćenim gorivim svojstvima. Ovisno o sorti vrijednost vode kretala se od 6, 25 % do 8, 09 %, pepela od 3, 14 %, do 4, 04 %, koksa od 27, 04 % do 29, 46 %, sadržaj fiksiranog ugljika od 23, 34 % do 26, 05 %, gorivih tvari od 89, 24 % do 90, 61 % te hlapive tvari od 62, 45 % do 65, 90 %. Sadržaj ugljika ovisno o sorti kretao se od 46, 91 % do 47, 47 %, vodika od 3, 49 % do 3, 61 %, dušika od 0, 43 % do 0, 57 % te sumpora od 0, 07 % do 0, 08 %. Gornja ogrjevna vrijednost iznosila je između 14, 72 MJ/kg do 15, 99 MJ/kg dok se donja ogrjevna vrijednost kretala između 13, 98 MJ/kg do 15, 23 MJ/kg. Statističkom analizom, signifikantne razlike nisu uočene kod sadržaja pepela, ugljika i mangana, dok su signifikantne i visoko signifikantne razlike utvrđene kod svih ostalih varijabli. Podaci dobiveni u ovom istraživanju potvrdili su koru ploda šipka, kao ostatak nakon njegovog procesuiranja, kao vrlo dobru sirovinu za proizvodnju energije direktnim sagorijevanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski