Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902921

Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka


Gajšak, Marijan
Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 902921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka
(Energetic and Combustible Properties of the Fruit Peel of the Major Pomegranate Varieties)

Autori
Gajšak, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.02

Godina
2013

Stranica
54

Mentor
Jurišić, Vanja

Ključne riječi
kora ploda šipka, goriva svojstva, biomasa, direktno sagorijevanje
(pomegranate peel, fuel properties, biomass, direct combustion)

Sažetak
Šipak predstavlja vrlo atraktivnu, visokokvalitetnu, mediteransku biljku dugačke povijesti. Uzgoj šipka proširen je na svim kontinentima, a najviše u zemljama uz Sredozemno more te na području Irana, Afganistana i Indije kao i SAD-a. U Republici Hrvatskoj, malo je komercijalnih nasada šipka, njih nekoliko u dolini rijeke Neretve. U ovom radu istraživana su goriva svojstva kore ploda četiri sorte šipka, Barski, Dubrovački, Ciparski i Konjski zub, s područja doline rijeke Neretve, koja predstavlja ostatak pri procesuiranju šipka. Istraživanje je provedeno s ciljem uvida u mogućnost iskorištenja kore ploda šipka kao moguće sirovine za proizvodnju toplinske i električne energije sagorijevanjem biomase. Analiza kemijskog sastava u ovisnosti o sorti šipka pokazale je varijacije u praćenim gorivim svojstvima. Ovisno o sorti vrijednost vode kretala se od 6, 25 % do 8, 09 %, pepela od 3, 14 %, do 4, 04 %, koksa od 27, 04 % do 29, 46 %, sadržaj fiksiranog ugljika od 23, 34 % do 26, 05 %, gorivih tvari od 89, 24 % do 90, 61 % te hlapive tvari od 62, 45 % do 65, 90 %. Sadržaj ugljika ovisno o sorti kretao se od 46, 91 % do 47, 47 %, vodika od 3, 49 % do 3, 61 %, dušika od 0, 43 % do 0, 57 % te sumpora od 0, 07 % do 0, 08 %. Gornja ogrjevna vrijednost iznosila je između 14, 72 MJ/kg do 15, 99 MJ/kg dok se donja ogrjevna vrijednost kretala između 13, 98 MJ/kg do 15, 23 MJ/kg. Statističkom analizom, signifikantne razlike nisu uočene kod sadržaja pepela, ugljika i mangana, dok su signifikantne i visoko signifikantne razlike utvrđene kod svih ostalih varijabli. Podaci dobiveni u ovom istraživanju potvrdili su koru ploda šipka, kao ostatak nakon njegovog procesuiranja, kao vrlo dobru sirovinu za proizvodnju energije direktnim sagorijevanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vanja Jurišić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gajšak, Marijan
Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gajšak, M. (2013) 'Energetska i goriva svojstava kore ploda važnijih sorata šipka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gaj\v{s}ak, Marijan}, year = {2013}, pages = {54}, keywords = {kora ploda \v{s}ipka, goriva svojstva, biomasa, direktno sagorijevanje}, title = {Energetska i goriva svojstava kore ploda va\v{z}nijih sorata \v{s}ipka}, keyword = {kora ploda \v{s}ipka, goriva svojstva, biomasa, direktno sagorijevanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gaj\v{s}ak, Marijan}, year = {2013}, pages = {54}, keywords = {pomegranate peel, fuel properties, biomass, direct combustion}, title = {Energetic and Combustible Properties of the Fruit Peel of the Major Pomegranate Varieties}, keyword = {pomegranate peel, fuel properties, biomass, direct combustion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font