Pregled bibliografske jedinice broj: 902693
Znanja i stavovi o prehrani te prehrambene navike adolescenata u općini Bačka Topola
Znanja i stavovi o prehrani te prehrambene navike adolescenata u općini Bačka Topola, 2017., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 902693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanja i stavovi o prehrani te prehrambene navike adolescenata u općini Bačka Topola
(Nutrition-related knowledge, attitudes and practices among adolescents in municipality Bačka Topola)
Autori
Sekulić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.07
Godina
2017
Stranica
55
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
adolescenti ; znanja o prehrani ; stavovi o prehrani ; prehrambene navike ; prehrana
(adolescents ; nutrition related knowledge ; nutrition related attitudes ; dietary habits ; nutrition)
Sažetak
Adolescencija je period intenzivnog rasta i razvoja ali i period tijekom kojeg se razvijaju stavovi i navike. Prehrambene navike stečene tijekom ovog perioda dominiraju tijekom čitavog života. Obzirom da nepravilne navike i loši prehrambeni izbori imaju značajan utjecaj na zdravstveni status od iznimne je važnosti njihova pravovremena procjena te ciljane intervencije usmjerene na njihovo poboljšanje. Cilj ove presječne studije bila je procjena znanja i stavova o prehrani te prehrambenih navika u populaciji adolescenata u općini Bačka Topola. Istraživanjem je obuhvaćeno 95 adolescenata iz dvije različite škole a koji se koriste srpskim, odnosno mađarskim jezikom i pismom. Od ukupnog broja ispitanika njih 36 % bili su mladići a 64 % djevojke. Rezultati su ukazali na nesukladnost između stavova i znanja dok su prehrambene navike uglavnom u skladu sa stavovima. Stoga je zaključeno da u fokusu budućih intervencija usmjerenih na populaciju adolescenata trebaju biti podizanje razine znanja o prehrani, osvješćivanje o značaju konzumacije doručka te izbjegavanju slatkiša i tzv. brze hrane tijekom međuobroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)