Pregled bibliografske jedinice broj: 902602
Sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću
Sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću, 2017., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 902602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću
(Quality management systems in a food company)
Autori
Frankola, Carla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
59.
Mentor
Mencer, Ivan
Neposredni voditelj
Ivančić, Valentina
Ključne riječi
kvaliteta ; sustav upravljanja kvalitetom ; HACCP ; IFS ; ISO 9001:2008
(quality ; quality management ; HACCP ; IFS ; ISO 9001:2008)
Sažetak
Sustavi upravljanja kvalitetom predstavljaju važan čimbenik za postizanje uspješnosti svakog poduzeća. Sustavi koji se primjenjuju u području upravljanja kvalitetom pridonose osiguranju kvalitete proizvoda tijekom cjelokupnog procesa proizvodnje proizvoda ili stvaranja usluge. Za prehrambena poduzeća važno je da se pridržavaju Međunarodnog standarda za hranu (IFS), Analize opasnosti na ključnim kontrolinim točkama (HACCP) te Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) kao i načela održavanja kvalitete putem kojih korisnici njihovih proizvoda znaju da poduzeće pruža zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu. Od sustava upravljanja kvalitetom u prehrambenim poduzećima potrebno je spomenuti i Sustav upravljanja sigurnošću hrane ISO 22000:2015. U ovom diplomskom radu predstavljaju se sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću. Kombinacijom sustava upravljanja kvalitetom omogućava se adekvatan razvoj kvalitete proizvoda, te se je na primjeru promatranog prehrambenog poduzeća pokazalo kao učinkovito s obzirom na to da se poduzeće strogo pridržava svih načela uvedenih standarda i prema njima temelji svoje poslovanje. Također, zahvaljujući implementiranom sustavu upravljanja kvalitetom uz kombinaciju s adekvatnim metodama upravljanja kvalitetom, poduzeće je unaprijedilo kvalitetu svojih proizvoda koje sada može prodavati i na stranim tržištima te se je ojačala i njihova pozicija na lokalnom tržištu. Nadalje, prehrambeno poduzeće „IZO“, koje se razmatra u ovom radu, u svom sustavu upravljanja kvalitetom poštuje standarde ISO 9001:2008 , HACCP sustav te IFS standard za kvalitetu. Objašnjeni su postupci provođenja kontrole kvalitete procesa proizvodnje kao i kontrola kvalitete gotovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
081-0000000-1270 - Strategija korporacije– sadašnja budućnost (Mencer, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka