Pregled bibliografske jedinice broj: 902600
Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup
Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup, 2016., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 902600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro
pristup
(In vitro bioavailability of zinc from wheat grain)
Autori
Grubišić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
10.11
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Rebekić, Andrijana
Ključne riječi
pšenica ; cink ; bioraspoloživost ; biofortifikacija ; fitati
(wheat ; zinc ; bioavailability ; biofortification ; phytates)
Sažetak
Pšenica je najrasprostranjenija žitarica u svijetu te je nezamjenjiva je u ishrani ljudi. Kvaliteta zrna pšenice ogleda se i u sadržaju mikrohraniva kao što je cink. Nedostatak cinka je svjetski zdravstveni problem te se procijenjuje da je 17, 3 % stanovništa u opasnosti od nedostatka cinka. Povećani rizik od nedostatka cinka i ostalih mikrohraniva imaju zemlje u razvoju upravo zbog nižeg standarda života i nemogućnosti raznolike prehrane. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike između sorata pšenice u in vitro bioraspoloživosti cinka. U istraživanje je bilo uključeno 17 sorata pšenice ( 9 sorata vrste Triticum aestivum, 3 sorte vrste Triticum durum te 5 divljih srodnika pšenice). Simulacija probave in vitro provedena je metodom po Kiersu (2001.). Koncentracije cinka u uzorcima brašna cjelovitog zrna prije i nakon provedene in vitro probave izmjerene se pomoću ICP-OES tehnike te je izračunat postotak bioraspoloživosti cinka. Koncentracija cinka u uzorcima cjelovitog zrna ispitivanih sorata kretala se u rasponu od 16, 2 do 39, 1 mg kg -1. Koncentracija cinka u uzorcima nakon provedene in vitro probave kretala se u rasponu od 3, 31 mg kg-1 do 6, 71 mg kg-1 . Bioraspoloživost cinka kretala se od 11, 89 do 30, 68 %. Najviša bioraspoloživost cinka izmjerena je u skupini Triticum aestivum (21 %), dok je u skupini divljih srodnika izmjerena najniža bioraspoloživost cinka (16 %). Između koncentracija cinka u uzorcima cjelovitog zrna prije i nakon provedene probave in vitro, nije utvrđena značajna veza. Dobiveni rezultati koristit će se za daljnje istraživanje in vitro bioraspoloživosti cinka i uloge antinutrijenata u bioraspoloživosti cinka iz zrna pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek