Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902600

Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup


Grubišić, Sanja
Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup, 2016., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 902600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup
(In vitro bioavailability of zinc from wheat grain)

Autori
Grubišić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
10.11

Godina
2016

Stranica
34

Mentor
Rebekić, Andrijana

Ključne riječi
pšenica ; cink ; bioraspoloživost ; biofortifikacija ; fitati
(wheat ; zinc ; bioavailability ; biofortification ; phytates)

Sažetak
Pšenica je najrasprostranjenija žitarica u svijetu te je nezamjenjiva je u ishrani ljudi. Kvaliteta zrna pšenice ogleda se i u sadržaju mikrohraniva kao što je cink. Nedostatak cinka je svjetski zdravstveni problem te se procijenjuje da je 17, 3 % stanovništa u opasnosti od nedostatka cinka. Povećani rizik od nedostatka cinka i ostalih mikrohraniva imaju zemlje u razvoju upravo zbog nižeg standarda života i nemogućnosti raznolike prehrane. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike između sorata pšenice u in vitro bioraspoloživosti cinka. U istraživanje je bilo uključeno 17 sorata pšenice ( 9 sorata vrste Triticum aestivum, 3 sorte vrste Triticum durum te 5 divljih srodnika pšenice). Simulacija probave in vitro provedena je metodom po Kiersu (2001.). Koncentracije cinka u uzorcima brašna cjelovitog zrna prije i nakon provedene in vitro probave izmjerene se pomoću ICP-OES tehnike te je izračunat postotak bioraspoloživosti cinka. Koncentracija cinka u uzorcima cjelovitog zrna ispitivanih sorata kretala se u rasponu od 16, 2 do 39, 1 mg kg -1. Koncentracija cinka u uzorcima nakon provedene in vitro probave kretala se u rasponu od 3, 31 mg kg-1 do 6, 71 mg kg-1 . Bioraspoloživost cinka kretala se od 11, 89 do 30, 68 %. Najviša bioraspoloživost cinka izmjerena je u skupini Triticum aestivum (21 %), dok je u skupini divljih srodnika izmjerena najniža bioraspoloživost cinka (16 %). Između koncentracija cinka u uzorcima cjelovitog zrna prije i nakon provedene probave in vitro, nije utvrđena značajna veza. Dobiveni rezultati koristit će se za daljnje istraživanje in vitro bioraspoloživosti cinka i uloge antinutrijenata u bioraspoloživosti cinka iz zrna pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Sanja Grubišić (autor)

Avatar Url Andrijana Rebekić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubišić, Sanja
Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup, 2016., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Grubišić, S. (2016) 'Bioraspoloživost cinka iz zrna pšenice – in vitro pristup', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {p\v{s}enica, cink, bioraspolo\v{z}ivost, biofortifikacija, fitati}, title = {Bioraspolo\v{z}ivost cinka iz zrna p\v{s}enice – in vitro pristup}, keyword = {p\v{s}enica, cink, bioraspolo\v{z}ivost, biofortifikacija, fitati}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {wheat, zinc, bioavailability, biofortification, phytates}, title = {In vitro bioavailability of zinc from wheat grain}, keyword = {wheat, zinc, bioavailability, biofortification, phytates}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font