Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 90241

Utjecaj hidrokoloida i sladila na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve


Nedić, Nela
Utjecaj hidrokoloida i sladila na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 90241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida i sladila na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve
(Influence of hydrocolloids and sweeteners on rheological and sensory properties of peach nectar)

Autori
Nedić, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2001

Stranica
118

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
aspartam; breskva; hidrokoloidi; voćni sok
(aspartame; peach; hydrocolloids; fruit juice)

Sažetak
Voćni sokovi i proizvodi na bazi voća pogodna su osnova za pripravu dijetetskih i niskokaloričnih proizvoda koji danas postaju sve važniji dio svakodnevne prehrane. Zamjena šećera (saharoze) umjetnim sladilima u tim proizvodima ima za posljedicu smanjenje viskoznosti i “punoće” soka. Da bi se spriječile navedene negativne promjene mogu se koristiti različiti dodaci, a osnovni zahtjevi koji se pri tome postavljaju su da ne utječu negativno na okus, miris i boju krajnjeg proizvoda, te na njegovu energetsku vrijednost. U tu svrhu mogu se koristiti različiti hidrokoloidi, prirodni ili umjetni. U radu je ispitivan utjecaj dodatka hidrokoloida (guar, smjesa guar-ksantan, karagen, karboksimetilceluloza, pektini) na reološka svojstva soka breskve u kojem je saharoza zamijenjena umjetnim sladilom aspartamom. Dodatkom navedenih hidrokoloida u koncentracijama od 0,03-0,3% nastojala se je postići viskoznost soka breskve proizvedenog uz dodatak šećera (saharoze). U radu su korištena i sladila fruktoza i sorbitol, pojedinačno i u smjesi 1:1. Mjerenja su provedena pomoću rotacijskog viskozimetra Rheotest 3 pri 20 °C i 5 °C. Rezultati ispitivanja su pokazali da je dodatkom hidrokoloida došlo do značajnog povećanja viskoznosti svih uzoraka. Ovisno o tipu hidrokoloida postignuta je željena konzistencija soka sa manjim ili većim udjelima. U drugom dijelu rada provedena je senzorska ocjena kakvoće pripremljenih sokova breskve, kao i komercijalnog soka. Na osnovi provedenih istraživanja može se zaključiti da se hidrokoloidi čiji je utjecaj na reološka i senzorska svojstva soka ispitivan u ovom radu mogu uspješno primijeniti za sprječavanje nekih negativnih pojava pri proizvodnji dijetetskih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nedić, Nela
Utjecaj hidrokoloida i sladila na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nedić, N. (2001) 'Utjecaj hidrokoloida i sladila na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedi\'{c}, Nela}, year = {2001}, pages = {118}, keywords = {aspartam, breskva, hidrokoloidi, vo\'{c}ni sok}, title = {Utjecaj hidrokoloida i sladila na reolo\v{s}ka i senzorska svojstva ka\v{s}astog soka breskve}, keyword = {aspartam, breskva, hidrokoloidi, vo\'{c}ni sok}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedi\'{c}, Nela}, year = {2001}, pages = {118}, keywords = {aspartame, peach, hydrocolloids, fruit juice}, title = {Influence of hydrocolloids and sweeteners on rheological and sensory properties of peach nectar}, keyword = {aspartame, peach, hydrocolloids, fruit juice}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font